Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

«Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη», υποστήριξε Αμερικανός οικονομολόγος


Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού οικονομολόγου, Τζέφρι Ζακς, όσον αφορά την ελληνική οικονομία, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
 
  Ο Ζακς υποστήριξε πως «η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται μεγάλη διαγραφή του χρέους της», ενώ προσέθεσε πως «δεν έχει νόημα να ζητούν από τους Έλληνες...
περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν».
 

  Παράλληλα σχολίασε πως ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα επιφέρει απώλειες για τον Γερμανό φορολογούμενο, αλλά «η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας».
 
  Επιπρόσθετα ο οικονομολόγος συνέκρινε την κατάσταση των Ελλήνων με αυτήν που επικρατούσε στην Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια, λέγοντας «στην δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα. Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν».
 
  Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναγνωρίζει ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι δυσάρεστο για το Βερολίνο και για τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους «χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: