Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το σκόρδο σκοτώνει τη γρίπη ή μόνο την ερωτική ζωή;

Σύμφωνα με τα λαογραφικά έθιμα, το σκόρδο κρατά μακριά τα βαμπίρ, όμως είναι βέβαιο πως ακόμα και τα αγαπημένα μας πρόσωπα κρατούν «αποστάσεις ασφαλείας» όταν τρώμε σκόρδα. 

Μήπως όμως μια σούπα με περισσότερες από 50 σκελίδες σκόρδο θα μπορούσε να μας προστατεύσει από ένα...

κρυολόγημα, μια γρίπη ή ακόμα και από τον Νοροϊό (ο Norovirus εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και καταγράφεται σε όλο τον κόσμο κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες);

Το σκόρδο έχει κερδίσει τη φήμη πως καταπολεμά τους ιούς εξαιτίας της χημικής του σύστασης σε θειούχες ενώσεις και κυρίως τη θαυματουργή αλισίνη (είναι και αυτή που προκαλεί την έντονη δυσοσμία). «Αυτή η ουσία είναι από καιρό γνωστό πως έχει αντί-βακτηριακές και αντί- μυκητιασικές ιδιότητες», λέει η Helen Bond, σύμβουλος διαιτολογίας και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας. Η αλισίνη κάνει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και βοηθώντας κατ΄ επέκταση και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων.   

Εξαιτίας αυτής, πολλοί άνθρωποι (μη γνωρίζοντας -η αλήθεια είναι- την ακριβή επιστημονική αιτία) υποθέτουν πως με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου, ενισχύουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι, αρκετοί πολτοποιούν σκόρδο με ελαιόλαδο και το αλείφουν στο ψωμί τους! Τελικά όμως, πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να έχει αποτέλεσμα;

Μια παλαιότερη μελέτη, μεγάλου ερευνητικού ιδρύματος, διαπίστωσε πως η αύξηση της κατανάλωσης σκόρδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυώματος από πεντέμισι ημέρες σε τεσσερσήμισι. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη, επεσήμαναν πως έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας είναι απαραίτητες για να διεξαχθούν ακριβή αποτελέσματα. 

Το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, δεν υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες που να ενδιαφέρονται για την υλοποίηση μιας μεγάλης και ακριβούς δοκιμής, μια και δεν υπάρχει τίποτα στο σκόρδο που να μπορούν να το απομονώσουν, να το συσκευάσουν και να το πουλήσουν! Αν διαπιστωθεί πως πράγματι το σκόρδο είναι θαυματουργό, οι καταναλωτές μπορούν απλά να το αγοράσουν ή να το καλλιεργήσουν στον κήπο τους και να το καταναλώσουν. 

Παρόλα αυτά, το σκόρδο έχει μια μακρά και ένδοξη ιστορία ως φάρμακο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το συνιστούσαν σε 22 ασθένειες, ενώ σε πάπυρο με ημερομηνία 1500π.Χ., αναφέρεται ότι οι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες, έτρωγαν σκόρδα για να αυξήσουν την αντοχή τους και να κρατηθούν υγιείς! Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χορηγούσαν το σκόρδο για τα πάντα. Από τη θεραπεία λοιμώξεων, διαταραχών των πνευμόνων και του αίματος, έως και την ίαση από τσιμπήματα εντόμων ή ακόμα και τη θεραπεία από τη λέπρα. 

Πιο πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των Τ-κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιών.  

Τέλος, το 2007, οδοντίατροι από τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι οι γαργάρες με σκορδόνερο, μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα!


http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1708729

Δεν υπάρχουν σχόλια: