Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τι θέλουν Κινέζοι και Ρώσοι!


Σε δύο βασικούς τομείς της οικονομίας εστιάζεται το ενδιαφέρον των κεφαλαίων που σκοπεύουν να εισέλθουν στη χώρα μας από την Ανατολή, ήτοι από Ρωσία και Κίνα! Και τούτο έχει αρχίσει να διαφαίνεται ξεκάθαρα…

Οι Ρώσοι, κυρίως μέσω του κολοσσού Gazprom, έχουν βλέψεις για τη ΔΕΠΑ και εμφανίζονται την ώρα τούτη ως εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να… χώσουν πιο πολλά! Και ανεξάρτητα από τα γραφόμενα, κανένα State Department δεν έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση ζήτημα γεωπολιτικό ως προς τη συμμετοχή των Ρώσων!
Οι Κινέζοι, από την άλλη, έχουν επιλέξει τον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, αποκτώντας τον ΟΛΠ και θεωρώντας ότι έτσι διανοίγεται μια πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία στο μέλλον μπορεί να υπερκεράσει ακόμη και το Λιμάνι του Ρότερνταμ! Και αυτό γιατί προσδοκάται βάσιμα η διενέργεια μεταφορών από τη Μέση Ανατολή! Ισως δεν είναι τυχαίες μάλιστα και οι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος των Ασιατών για απόκτηση μεγάλου μεριδίου στον λιμένα του Πειραιώς και για ανάπτυξη επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος εμφανίζεται να έχει περιέλθει και ο σιδηρόδρομος, δηλαδή ο πολύπαθοςΟΣΕ ως βασικό μέσο μεταφοράς και προϊόντων.
Ο λόγος δε του διαμετακομιστικού εμπορίου είναι αυτός που οδηγεί τους Ρώσους να ενδιαφέρονται σοβαρά, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, και για την απόκτηση του ΟΣΕ! Καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα αποτρέψει την πλήρη κυριαρχία των Κινέζων στις μεταφορές…

http://www.axiaplus.gr/article/28269/ti-theloyn-kinezoi-kai-rwsoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: