Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μας κορόιδεψε κατάμουτρα ο Παπακωνσταντίνου!


Μας κορόιδεψε κατάμουτρα ο Παπακωνσταντίνου!Ένα αδιανόητο ρεσιτάλ κοροϊδίας έδωσε ο κατηγορούμενος για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Μίλησε στην Ελλη Στάη και στη ΝΕΤ, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει -προφανώς- ούτε τον εαυτό του...




Μεταξύ άλλων απίστευτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου:
  • Προσπάθησε να βγάλει από το κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό και προϊστάμενό του, ισχυριζόμενος ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν γνώριζε και δεν ρώτησε ποτέ για τα ονόματα που περιελάμβανε η λίστα, ενώ παράλληλα επιχείρησε να «καθαρίσει» και τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, ισχυριζόμενος ότι η εμπλοκή του ονόματός της με τη λίστα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
  • Απέφυγε να τα «βάλει» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι όταν τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο δεν τον ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ, γιατί «αφενός η χώρα είχε να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα για τα οποία έπρεπε να τον ενημερώσει κι αφετέρου γιατί δεν ήταν αρμόδιος». 
  • Αντιθέτως, γνωρίζοντας φυσικά ότι πλέον δεν έχει να χάσει και πολλά (μάλλον τίποτα), επιτέθηκε γενικά και αόριστα στο ΠΑΣΟΚ για την «σπουδή» με την οποία τον διέγραψε.
  • Είπε ότι δεν έδωσε όλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ, όπως ήταν υποχρεωμένος, γιατί φοβόταν ότι θα διαρρεύσουν και γιατί ήθελε να «αυτοπροστατευθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
  • Θέλησε να μας πείσει ότι ζήτησε από συνεργάτη του να μελετήσει τη λίστα και να του δώσει μια εικόνα του περιεχομένου της, ο οποίος δεν είδε ποτέ ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονταν και οι ξαδέλφες του υπουργού!
  • Αποπειράθηκε να μας πείσει ότι οι ίδιες οι ξαδέλφες του -παρότι είχαν ειδοποιηθεί από την τράπεζα όταν διέρρευσε η λίστα- δεν επικοινώνησαν μαζί του για να τον ενημερώσουν όταν έγινε γνωστό ότι η Γαλλίδα υπουργός του παρέδωσε τη λίστα. 
  • Υποστήριξε ότι ζήτησε από συνεργάτες του να αντιγράψουν το αρχικό CD σε USB stick (γιατί είναι πιο ασφαλές ως μέσο αποθήκευσης...) και να φυλάξουν κάπου το CD (χωρίς να πει στους συνεργάτες του τι περιείχε) «μήπως τους το ζητήσει κάποια στιγμή», γι' αυτό και χάθηκε!
  • Προσπάθησε–αποτυχημένα- να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα αποδίδοντας πολλές φορές τα εύσημα… στον ίδιο του τον εαυτό, απαριθμώντας τα κατορθώματά του στο υπουργείο. Ξέρετε, εκείνα που οδήγησαν την Ελλάδα στον οικονομικό γκρεμό…
  • Εκστόμισε το αμίμητο ότι «ο υπουργός του μνημονίου είχε και άλλα πράγματα να κάνει» και πως «μη φανταστείτε ότι περνούσα τα βράδια μου μελετώντας τη λίστα». Δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στα χέρια του τον κατάλογο με τα περίπου 2.000 ονόματα που θα μπορούσαν να βάλουν φωτιά στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, δεν τα έδωσε στο ΣΔΟΕ, αλλά δεν τους έριξε ούτε μια ματιά!
Τουλάχιστον, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι ο χειρισμός του CD με τη λίστα Λαγκάρντ «δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός»!
«Παρέλαβα τη λίστα στις αρχές Οκτωβρίου του 2010»
Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι, η λίστα έφτασε στην Ελλάδα μέσω του έλληνα πρέσβη στη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2010, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το αρχείο με δική του πρωτοβουλία.
Παραδέχθηκε ότι δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο που παρέλαβε γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αντ'' αυτού το έδωσε, όπως είπε, σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα, δίνοντας κατά προσέγγιση το ποσό των 2 δισ. δολαρίων. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
«Η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας κάνοντας λόγο για έναν τρόπο αυτοπροστασίας ενώ επεσήμανε πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.
Παράλληλα, όπως είπε, ένα αρχείο σαν τη λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν διαπραγματεύτηκε διακρατικές συμφωνίες με την Ελβετία ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, γιατί επρόκειται για μία λίστα που αποσπάστηκε παράνομα.
«Οι χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί»
Στη συνέχεια έδωσε, όπως είπε, στον κ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο. Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μεμονομένα ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον».
Διευκρίνησε εξάλλου ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας, το οποίο το αποθήκευσε σε μορφή usb, ενώ το αρχικό CD που παρέλαβε το έδωσε για φύλαξη στο γραφείο του.
Παραδέχθηκε εξάλλου οτι οι χειρισμοί αναφορικά με τη λίστα δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, ενώ τόνισε ότι με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν μίλησε για συγκεκριμένα ονόματα, παρότι τον είχε ενημερώσει για την παραλαβή του αρχείου.
Επιπλέον, άφησε αιχμές εναντίον του τότε Γραμματέα του ΣΔΟΕ, του νομικού του συμβούλου και άλλων λέγοντας: «Δεν το αποφάσισα μόνος μου να κινηθώ έτσι. Έκανα συσκέψεις για το πώς θα το χειριστώ».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Καπελέρη προέκυψε κενό στη δικαιολόγηση των κενών και για αυτο ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο. Όταν ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός παρέδωσε, όπως είπε, το usb με τα στοιχεία της λίστας στον τελευταίο.
Ωστόσο, είπε ότι δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, όταν εκείνος ανέλανε το υπουργείο Οικονομικών καθώς, τόνισε, αυτό ήταν υπηρεσιακό ζήτημα και τον ενημέρωσε ο κ. Διώτης.
Διαμήνυσε παράλληλα, ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν καμία ευθύνη. «Εκαναν ότι τους ζήτησα εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ζήτησε από τους συνεργάτες του να εξετάσουν την λίστα και να τον ενημερώσουν για τα μεγαλύτερα ποσά.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/268270/mas-koroidepse-katamoytra-o-papakonstantinoy#ixzz2HN8zoXn4


Δεν υπάρχουν σχόλια: