Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα υπονοούμενα που άφησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Διαβάζοντας μια… δεύτερη φορά την ομιλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο απόσπασμα, το οποίο αφήνει (βαριά) υπονοούμενα για το πως έφτασε η υπόθεση ως εδώ, και ο πρώην “τσάρος” απολογούμενος έως κατηγορούμενος για...
τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πολλές φορές ότι επί ημερών του έγιναν πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης-πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως των επωνύμων. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι, επειδή δημιούργησε εχθρούς, και δεν έκανε υποχωρήσεις, βρίσκεται σήμερα μισό βήμα πριν από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

  “Λύσαμε το πρόβλημα; Όχι. Αλλά για πρώτη φορά έγιναν τόσες τομές στον τρόπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Και με ορατό αποτέλεσμα στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

  Δεν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια. Κάναμε ουσιαστικές αλλαγές. Αλλαγές που σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα άλλο τοπίο.

  Ίσως τελικά, εξαιτίας όλων αυτών να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Γιατί οι αλλαγές αυτές ενόχλησαν πολλούς.

  Ποτέ δεν είχα προστάτες, πελατεία ή εξαρτήσεις. Ποτέ δεν έδωσα δικαιώματα σε κανέναν σε θέματα διαφάνειας, ποτέ δεν ενέδωσα σε πρακτικές πελατειακών διευθετήσεων.
 Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί στους οποίους δεν έκανα τη χάρη ως Υπουργός Οικονομικών. Πολλοί με τους οποίους συγκρούστηκα.

  Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρίες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να πουν το ίδιο;”, είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δείχνει να έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα ονόματα και… διευθύνσεις. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταθέσει και ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην περίπτωση που η πλειοψηφία της Βουλής αποφασίσει απόψε να τον παραπέμψει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: