Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Καλύτερες μέρες βλέπουν επιχειρηματίες, καταναλωτές και ξένοι


Καλύτερες μέρες βλέπουν επιχειρηματίες, καταναλωτές και ξένοι
Φως στο τούνελ έχουν αρχίσει να βλέπουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, από τους επικεφαλής των εγχώριων επιχειρήσεων μέχρι τους απλούς καταναλωτές αλλά και ξένους παρατηρητές, δημιουργώντας...
υψηλές προσδοκίες σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες και –γιατί όχι- πιθανή έξοδο της χώρας από την κρίση ίσως και εντός του έτους.
Σε αυτό παραπέμπουν δυο ξεχωριστές εκθέσεις που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας και οι οποίες ενισχύουν το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά ότι έρχονται καλύτερες μέρες.
Οικονομικό κλίμα
Την αρχή έκανε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος του οποίου –όπως ανακοίνωσε- σημείωσε το Δεκέμβριο άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας χάρη στην ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, και τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 84,1 μονάδες από 79 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού - επενέργησε ως ένα βαθμό κατευναστικά στη διάχυτη αβεβαιότητα των οικονομικών μονάδων για την πορεία της χώρας», ανέφερε η έρευνα.
«Επιπροσθέτως, η απόφαση του Eurogoup για έγκριση της εκταμίευσης πόρων ύψους 49,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, επιτρέπει την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη συνέχιση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία».
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα.
Στους επιμέρους τομείς, βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο, ενώ εντάθηκαν σημαντικά οι δυσμενείς προβλέψεις για τις κατασκευές. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο, καθώς η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων της διετίας 2013-2014 φαίνεται ότι άμβλυνε τη διάχυτη αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας.
CEOs
Ανάλογα θετική πορεία είχε το Δεκέμβριο κι ένας άλλος δείκτης, εκείνος των ΕΑΣΕ/ICAP, ο οποίος καταγράφει το κλίμα μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων και των γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος των ΕΑΣΕ/ICAP διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες σημειώνοντας άνοδο για 5οδιαδοχικό μήνα.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει αξιόλογη βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ αυξάνεται σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώνεται στις 142 μονάδες.
Στα σημαντικότερα ευρύματα της έρευνας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ότι σχεδόν ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος και εννιά στους δέκα CEOs εκφράζουν την άποψη ότι θα βελτιωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. προς την Ελλάδα.
Crexit
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας και οι υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια -όπως απεικονίζονται στους παραπάνω δείκτες- συμβαδίζουν με τις διαπιστώσεις και των ξένων παρατηρητών.
Η Ελλάδα έχει πάψει πλέον να αποτελεί πηγή ανησυχίας για πιθανή αποσταθεροποίηση του ευρώ συμβάλλοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές και απομακρύνοντας την προοπτική μιας νέας μεγάλης διόρθωσης.
Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων σε σημερινό της δημοσίευμα η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία πλέον αισθάνεται ασφαλής να περάσει το μήνυμα στους αναγνώστες της ότι το εφιαλτικό σενάριο του Grexit (σ.σ. εκ του Greece και exit, δηλαδή η πιθανή έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ) έχει δώσει τη θέση της στο πολυπόθητο Crexit (εκ του crisis και exit, δηλαδή η πιθανή έξοδος από την κρίση). Εντός κι εκτός συνόρων, λοιπόν, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. Μένει να φανεί αν θα έχει και την επιθυμητή διάρκεια.
Του Γιώργου Ι. Μαύρου

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112978663

Δεν υπάρχουν σχόλια: