Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Μέχρι την μακρινή Κίνα έφτασε η χάρη του Γ.Παπακωνσταντίνου!


Το γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μέσω διαδικτύου και μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Από τη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, μέχρι την Τουρκία, την Πορτογαλία, ακόμα και τη...
μακρινή Κίνα, ταξιδεύουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός.

  Ετσι οι New York Times με δημοσίευμά τους κάνουν λόγο για τον «πρώην υπουργό της Ελλάδας που φέρεται να παρεμπόδισε φορολογικές έρευνες» και αναφέρουν πως «εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ο πρώην υπουργός διέγραψε τρία ονόματα συγγενών του από τη λίστα».

 Την ίδια ώρα το βρετανικό BBC σημειώνει «Διαγραφή Έλληνα πρώην υπουργού από το κόμμα του για χάρες προς συγγενείς του». Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως «τους τελευταίους μήνες, η διαρκώς αυξανόμενη δημόσια οργή γύρω από την αδράνεια της κυβέρνησης, έπειτα και από τη δίωξη δημοσιογράφου που δημοσίευσε τα ονόματα (της λίστας Λαγκάρντ), έχει αναγκάσει τις αρχές να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες των περίπου 2.000 Ελλήνων και εταιριών που είχαν λογαριασμούς στην Ελβετία και οι οποίοι μπορεί να μην κατέβαλαν φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων τους».

  Η τουρκική Hurriyet δεν περιορίζεται στην αναφορά των γεγονότων γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά προχωρά στην ερμηνεία της. Ετσι, σε δημοσίευμά της λέει πως «η φωνή του Παπακωνσταντίνου δύσκολα θα ακουστεί έπειτα από τη σοκαριστική τροπή των γεγονότων τα οποία οδηγούν την Ελλάδα στο πιο σκληρό τεστ της». Και συνεχίζει λέγοντας πως ο Παπακωνσταντίνου μπήκε στην πολιτική αρένα της ελληνικής πολιτικής ως ένα από τα «καθαρά» πρόσωπα του αναγεννημένου ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, «με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του σχετικά με το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές χάρη στις οποίες κέρδισε πολλούς υποστηρικτές, γρήγορα αποδείχθηκε λάθος». Όπως λοιπόν προβλέπει η Hurriyet «το σκάνδαλο έφτασε την κατάλληλη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν το κόμμα στάσιμο. «Ο λαός όμως ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους κι όχι διαδηλώσεις και ρητορείες».

  Η πορτογαλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sol κάνει αναφορά στην υπόθεση λέγοντας πως ο Παπακωνσταντίνου επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου «προέβλεπε τη διάσωση της χώρας και το 2010 διαπραγματεύτηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης».

  Παράλληλα το κινεζικό πόρταλ China.org σημειώνει πως «ανεξάρτητα από τον ρόλο που έχει ο Παπακωνσταντίνου, η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει τη δημόσια οργή σχετικά με τη διαχείρισή της από τις αρχές, γεγονός που εντείνει τη καχυποψία γύρω από τους κρατικούς αξιωματούχους και την εμπλοκή τους στη φοροδιαφυγή η οποία αποτελεί βασική αιτία της κακής κατάστασης της Ελλάδας». Όπως αναφέρει μάλιστα «έπειτα από δύο χρόνια που ο μέσος Έλληνας πολίτης υποφέρει από σκληρά μέτρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στη χώρα, ούτε ένας από τη λίστα δε φαίνεται να έχει ερωτηθεί για πιθανή φοροδιαφυγή. Παρά τις συλλήψεις επιχειρηματιών, η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ευκατάστατους εξακολουθεί να κοστίζει ακριβά στον ελληνικό λαό».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: