Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το Χ.Α. και οι "τριγωνικές συναλλαγές"


Της Αμαλίας Κάτζου
Ως «τριγωνικές συναλλαγές… αλά remote members»χαρακτηρίζουν έμπειροι κύκλοι και με καλή εικόνα των...
τεκταινομένων στο παρασκήνιο των dealing rooms το «παιχνίδι» του λεγόμενου program trading των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο ή με πιο απλά λόγια τις συνεχείς αγοροπωλησίες μετοχών σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και της Large Cap.
Σημειώνουν δε πως η παραδοσιακή συνταγή του market making, για όποιο λόγο και αν αυτό συμβαίνει, ενίοτε και θεμιτό, χρειάζεται τρεις τουλάχιστον βασικούς κωδικούς, ενώ από την ώρα που μπήκαν στον κύκλο των συναλλαγών τα εξ αποστάσεως μέλη του Χ.Α. όλα έγιναν πιο εύκολα.
Διότι, προσθέτουν, τα πλέον ενεργά remote members (εξ αποστάσεως μέλη), που είναι η Citigroup, Cheuvreux, UBS και η Merrill Lynch, έχουν δυνατότητα να κινηθούν και μέσω των εγχώριων χρηματιστηριακών και κυρίως των τραπεζικών, τόσο για λογαριασμό δικό τους, όσο και για πελατών τους.
Και πελάτες τους είναι όλοι σχεδόν οι ξένοι οίκοι, οι οποίοι επίσης έχουν συνεργασία με τις ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ και συνεπώς, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο απλό είναι να χάνεται η μπάλα όποτε οι μεγάλοι παίκτες το επιθυμούν. Εχει μάλιστα σημασία να τονιστεί πως τα τρία παραπάνω σπίτια συγκεντρώνουν από την αρχή της χρονιάς πάνω από το 6% επί του συνολικού τζίρου, ενώ τον προηγούμενο μήνα το μερίδιό τους έφτασε στο 8% περίπου.
Οι ξένοι θολώνουν τα νερά
Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει είναι πως οι ξένοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να θολώσουν τα νερά, μια και θεωρητικά -αν και οι πληροφορίες επιμένουν πως συμβαίνει κατά κόρον και σε καθημερινή βάση- μπορούν από ένα τραπεζικό dealing room, για παράδειγμα, να πωλούν μετοχές και να τις αγοράζουν χαμηλότερα από τα remote members, όπου υπάρχουν στεγανά και ουδείς μπορεί να το γνωρίζει.
Και προφανώς μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο, να αγοράζουν δηλαδή ένα ή περισσότερα Blue Chips από μια ΑΧΕ, να παρασύρουν έτσι τους εγχώριους brokers και διαχειριστές στο να τους ακολουθήσουν και παράλληλα ένα remote member να «ξεφορτώνει» τα ίδια χαρτιά σε υψηλότερα επίπεδα.
Βέβαια αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαιτέρως κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ το επενδυτικό μοντέλο του program trading που εφαρμόζεται και «τριγωνικά» είναι, υπό μια έννοια, κάπως πιο αθώο, από την ώρα που αντικειμενικό σκοπό έχει τη δημιουργία εμπορευσιμότητας και τη στήριξη των αποτιμήσεων όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Ομως και πάλι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν στο τέλος της ημέρας το ταμείο κάποιων διεθνών χαρτοφυλακίων είναι λίγο περισσότερο γεμάτο από υπεραξίες που έχουν βγει στις πλάτες των υπολοίπων.
Περί σορταρίσματος…
Επιπροσθέτως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη πως τα remote members έχουν δυνατότητα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της «Λ. Αθηνών» να σορτάρουν μετοχές που τις βρίσκουν «μεταξύ» τους over the counter. Επισημαίνεται επίσης πως αυτή τη στιγμή έχει πουληθεί ανοιχτά σημαντικός αριθμός τραπεζικών μετοχών και ενώ η αγορά έχει αντιδράσει στο ενδιάμεσο ανοδικά, εντούτοις δεν έχει υπάρξει επαναγορά τους. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή και πάλι μέσω τριγωνικών και… εξ αποστάσεως κωδικών οι θέσεις έχουν κλείσει με κινήσεις που έχουν χαθεί μέσα στους κεντρικούς κωδικούς (own accounts) των ξένων; Αφήνοντας μόνο τις εντυπώσεις για το ότι η αγορά θα πάει κάτω. Θεωρητικό και αυτό το ερώτημα και μένει να δούμε τις εξελίξεις προκειμένου να βγουν πιο σαφή συμπεράσματα.

http://www.axiaplus.gr/article/28278/to-x-a-kai-oi-trigwnikes-synallages/

Δεν υπάρχουν σχόλια: