Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Π.Κρούγκμαν: «Η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε λανθασμένα»


Για λάθος αποφάσεις στην αντιμετώπιση της κρίση κάνει λόγο ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος σημειώνει ότι η ελληνική κρίση δεν ερμηνεύτηκε σωστά και...
οι οικονομίες της Ευρώπης δεν ακολούθησαν τον ενδεδειγμένο δρόμο.

  Σε άρθρο του περί των αιτιών της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «New York Times» τονίζει,μεταξύ άλλων, ότι αν και θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι οικονομικές αποτυχίες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι οι οικονομολόγοι δεν διέθεταν τις κατάλληλες απαντήσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι, που γνώριζαν, αλλά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς.

  Αναλύοντας τα γεγονότα, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, μέσω διαφόρων διαύλων, οδήγησε σε μία απότομη πτώση των ιδιωτικών δαπανών, η οποία με τη σειρά της επέφερε μείωση των εσόδων και άνοδο της ανεργίας.

  Στο σημείο αυτό, επισημαίνει ότι αν και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τονώσουν τις οικονομίες τους, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, κυρίως κατά το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε, λανθασμένα, ως σημάδι ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους.

«Από τη στιγμή εκείνη, η λιτότητα άρχισε ατυχώς να εφαρμόζεται ευρέως ως το κύριο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης» τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: