Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Allianz: Οι φόβοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνονται - Η κρίση δεν έχει τελειώσει...


Απομακρύνονται οι φόβοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναγνωρίζει σε ειδικό άρθρο - παρέμβασή του ο Michael Heise, επικεφαλής αναλυτής της Allianz.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, με την έλευση του 2013, οι ανησυχίες για... την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνονται, δίδοντας αυτόματα τη θέση τους στη γενικευμένη αισιοδοξία για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση.
Τίτλος του εν λόγω άρθρου... "Grexit fears give way to crexit optimism" (Οι φόβοι για το Grexit δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση - crexit).
Όπως σχολιάζει ο Heise, δεδομένων των ενθαρρυντικών ενδείξεων για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι έτος θετικών εξελίξεων, τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο.
"Οι αγορές δεν κινούνται μόνο σε ρυθμούς εφησυχασμού, αλλά αντίθετα κινούνται προς το... καλύτερο, μετά από αρκετά χρόνια χρηματοπιστωτικών αναταραχών", υποστηρίζει ο ισχυρός άντρας της Allianz.
"Για πολλούς το 2012 θα μείνει στην ιστορία για την εξής φράση: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", σημειώνει στη συνέχεια ο Heise, αναφερόμενος στην περίφημη φράση του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi, πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλιστεί η σωτηρία του ευρώ.
"Η αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές είναι εγγυημένη ή πάλι υπάρχει μια δόση υπερβολής;" διερωτάται μεταξύ άλλων ο αναλυτής. Και απαντά: Μπορεί τα σενάρια για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης και κατάρρευση του ευρώ να είναι λιγότερο πιθανά από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο δεν θεωρούνται και αδιανόητα!
Και συνεχίζει ο Heise: Τι είναι τότε εκείνο που δικαιολογεί την αισιοδοξία των αγορών; Μπορεί οι κίνδυνοι να μην έχουν πλήρως εξαλειφθεί, αλλά τι είναι αυτό που κάνει ολοένα και περισσότερους να θεωρούν πως πράγματι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει;
Και απαντά: Πράγματι από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης χρέους... Οι αγορές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα οφέλη από την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Αλλά ο Heise προειδοποιεί: Ο δρόμος (για την έξοδο από την κρίση) είναι ακόμη μακρύς. Μόλις μια μικρή απόσταση - και όχι όλη - έχει διανυθεί για ένα πιο λαμπρό μέλλον για την Ευρωζώνη...

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: