Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Έτοιμοι για να πάρουμε τα 9,2 δις για να τα... επιστρέψουμε πίσω στα δάνεια και στην ανακεφαλαιοποίηση!


 Σ.τ.Β.: Ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία!
Φουλ τις μηχανές για τη δόση του Φεβρουαρίου βάζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένει σήμερα -και τυπικά – από το Eurogroup την... ανακοίνωση της έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ (του Ιανουαρίου) προς την Ελλάδα.
Η απόφαση για τη χορήγηση της δόσης έχει ήδη ληφθεί στα μέσα της προηγουμένης εβδομάδος, οπότε οι σύμβουλοι των υπουργών της ευρωζώνης που μετέχουν στο Eurogroup Working Group (EWG) διαπίστωσαν πως τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου, δηλαδή η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έχουν εκπληρωθεί.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012, αλλά και για τις διεργασίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (κυρίως για την τοποθέτηση των επιτρόπων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ενώ πρόκειται να αναφερθεί και στις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να εγκριθεί η δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα σχεδιάζει τριετή (2014 – 2016) πλαφόν στις δαπάνες κάθε υπουργείου, κάτι το οποίο θα είναι απολύτως δεσμευτικό για τα πρώτα δύο χρόνια.
Σημειώνεται πως το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup Working Group στις 31 Ιανουαρίου και θα εγκριθεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Παραλλήλως, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως την τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 υπαλλήλων, ενώ προχωρεί και σε μια σειρά από τεχνικές προετοιμασίες ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά όταν οι επί κεφαλής της τρόϊκα έλθουν στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αθήνα για τον τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τη σημερινή έγκριση της χορήγησης της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση. Σημειώνεται πως από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2,2 δισ. ευρώ για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πρέπει να τονισθεί πως στο σημερινό Eurogroup θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ευρωπαϊκού οργάνου. Οι δε υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκλέξουν νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τέλος, στο σημερινό Eurogroup θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου, το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, αλλά και ο ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

http://www.trelokouneli.gr/ola-etoima-gia-th-dosh-ton-9-2-dis-euro/

Δεν υπάρχουν σχόλια: