Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 24.710 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού - Θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δις ευρώ


Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να... αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους, αλλά θα έρθουν αντιμέτωποι και με τον εισαγγελέα...
Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής τόνισε ότι «η διαδικασία που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό και κυρίως την είσπραξη των φόρων τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που εμφανίζονται σε μια σειρά λίστες που ελέγχει το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του λίστα με περίπου 50.000 ονόματα φορολογουμένων που έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται για λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για απευθείας λίστες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που προέρχονται από στοιχεία τα οποία στέλνουν κάθε μήνα όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως.
Από τις ως τώρα διασταυρώσεις των τραπεζικών δεδομένων έχουν προκύψει ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων 6,9 δισ. ευρώ από 24.710 περιπτώσεις.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο οικονομικών απέστειλε προς όλους αυτούς μια συστημένη επιστολή που παρουσιάζει Το Βήμα και με την οποία τους καλούσε να μπουν στην ειδική εφαρμογή του συστήματος Taxis και να καταχωρίσουν τα οικονομικά δεδομένα τους.
Ήδη περίπου 3.000 άτομα έχουν εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και έχουν καταχωρίσει κάποια στοιχεία για τα εισοδήματά τους ώστε να καλύψουν μέρος των καταθέσεων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Τα περισσότερα στοιχεία έχουν να κάνουν με αυτοτελή φορολογούμενα ποσά που δεν τα είχαν καταχωρίσει στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως είναι για παράδειγμα μερίσματα, τόκοι κτλ.

Χθες το bankingnews.gr μετέδιδε:
Πολιτικοί, Υπουργοί, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ - Εχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους - Μεγαλύτερη η διαφθορά στις παρυφές της εξουσίας
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί 56 πολιτικών, πρώην και νυν υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών καθώς και 600 τοπικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων, πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» τα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 6.000 ανθρώπων με καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας και έχει ζητηθεί ήδη άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς εμπλέκονται σε υποθέσεις που διερευνώνται εδώ και μήνες από το ΣΔΟΕ.
Πηγές του ΣΔΟΕ τόνισαν ,συμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι «η διαφθορά είναι μεγαλύτερη στις παρυφές της εξουσίας, από ανθρώπους που βρέθηκαν σε καίρια πόστα, διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και έβαλαν βαθιά το χέρι στο βάζο με το μέλι».
Εκτός από τη λίστα των 6.000 ατόμων, που ήδη ελέγχει το ΣΔΟΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία της «λίστας Λαγκάρντ» , της λίστας Λουξεμβούργου , της λίστας της Ολλανδίας που περιλαμβάνει 104 σκαφάτους Έλληνες και της λίστας των 600 Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η αποστολή σημειωμάτων στους 25.000 καταθέτες της Τραπέζης της Ελλάδος των 54.000 ατόμων που δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, ενώ ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, η ανάλυση της λίστας του Λίχτενστάιν.
Να σημειωθεί ότι η λίστα η Λιχτενστάιν ή αλλιώς «λίστα Κίμπερ», περιλαμβάνει  ονόματα καταθετών που είχε αντιγράψει υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενστάιν Χάινριν Κίμπερ και γι αυτό και κάποιο της δίνουν το όνομα του. Στο περιεχόμενο της βρίσκονται 4.527 ονόματα καταθετών Ελλήνων και Γερμανών. Το 2006-2007 οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας καταβάλλουν το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράζουν τη λίστα. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση η γερμανική εισαγγελία και ασκεί διώξεις σε όσους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί το παραμικρό παρά μόνο το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Οι έλεγχοι όμως προχώρησαν με ρυθμούς χελώνας.
Ωστόσο λίστα με Έλληνες καταθέτες υπάρχει και από το Λουξεμβούργο με 4.200 άτομα να ελέγχονται για ογαριασμούς με υψηλές καταθέσεις που διατηρούν εκεί.
Στο στόχαστρο όμως των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν και 104 Ελληνες, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε λίστα που έρχεται από την Ολλανδία και έχουν στην κατοχή τους θαλαμηγούς και σκάφη πολυτελείας, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 4 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη από τις πρώτες διασταυρώσεις φαίνεται πως οι περισσότερες θαλαμηγοί δεν έχουν δηλωθεί.
Και η λίστα του Λονδίνου όμως με τους 600 Ελληνες που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στην καρδιά της Αγγλίας και απο τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: