Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μετά το 2014!


Σ.τ.Β.: Για ποιο λόγο άραγε για παραμείνουν τόσο; Για την ειρήνη, τα πετρέλαια ή το όπιο;
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του τού Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έθεσαν το αυτονόητο και αναμενόμενο: Την παράταση της ...παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων ακόμη και μετά το πέρας της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του NATO στη χώρα αυτή, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσή τους.
 
Ο αριθμός των δυνάμεων αυτών και η φύση της αποστολής τους μπορεί να αποσαφηνιστεί σε μια «διμερή συμφωνία για την ασφάλεια», η οποία απομένει ακόμα να ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στο έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
 
Οι Ομπάμα και Καρζάι συναντήθηκαν για δυόμισι ώρες στον Λευκό Οίκο και «συζήτησαν την πιθανότητα μιας αμερικανικής [στρατιωτικής] παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά το 2014», σε ρόλο «υποστήριξης ενός ικανού κι αποτελεσματικού αφγανικού στρατού», ώστε να «διατηρηθεί η πίεση σε ό,τι απομένει από την αλ Κάιντα και τις οργανώσεις [συμμάχους] τους», σύμφωνα με το κείμενο, που αναφέρεται σε μια ρύθμιση «προστασίας» από κάθε είδους δίωξη των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ αναφέρεται πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να διατηρήσει «μόνιμες βάσεις» στο Αφγανιστάν.
 
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ομπάμα επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις όπως και αυτές της συμμαχίας θα αλλάξουν ρόλο, περνώντας σε αυτόν της παροχής υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις, τερματίζοντας τη συμμετοχή τους στις συγκρούσεις.
 
«Από την άνοιξη οι στρατιώτες μας θα έχουν μια διαφορετική αποστολή: να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν, να υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις. Θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, για ένα νέο στάδιο προς μια πλήρη και ολοκληρωτική εθνική κυριαρχία» του Αφγανιστάν, είπε ο Ομπάμα, ενώ ο Καρζάι δήλωσε από την πλευρά του «ευτυχής» για την εξέλιξη αυτή.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν θα παραμείνουν αμερικανικές δυνάμεις σε μάχιμο ρόλο εάν δεν συναφθεί προηγουμένως συμφωνία για την εξασφάλιση της πλήρους ασυλίας τους με την Καμπούλ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: