Έθιμα που μας φέρνουν πιο κοντά και που μας κάνουν να νιώθουμε την διαφορετικότητα των ημερών. Ο κάθε λαός έχει τα δικά του έθιμα, ενώ ταυτόχρονα ο ένας...
αντιγράφει τον άλλο.
Τα παιδάκια της Μ. Βρετανίας γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη που στη συνέχεια τα πετούν στο αναμμένο τζάκι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Άγιος ενημερώνεται για τις επιθυμίες των παιδιών κατευθείαν από τον καπνό. Την ίδια ώρα οι μαμάδες φτιάχνουν την παραδοσιακή πουτίγκα, μόνο που, προτού ξεκινήσουν, κάνουν μια ευχή. Η βασική προϋπόθεση για να βγει, πρέπει να ανακατέψουν τα υλικά του γλυκού μόνο δεξιόστροφα!
Στη Νορβηγία, την Άγια νύχτα των Χριστουγέννων, σε κάθε σπίτι καταχωνιάζονται οι σκούπες!Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε παγανιστική παράδοση που έλεγε ότι εκείνη τη νύχτα οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα καβαλάνε τις σκούπες που βρίσκουν εύκαιρες και γεμίζει ο ουρανός από σκουπόξυλα.
Στην Ουκρανία, ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου συνηθίζουν να βάζουν και ψεύτικες αράχνες με ιστούς. Η αράχνη πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί των Χριστουγέννων, το έθιμο λέει ότι η οικογένεια θα είναι καλότυχη όλο το χρόνο.
Στην Αυστρία πάλι, ο Άγιος Βασίλης συνοδεύεται από τον Κράμπους. Ένα φριχτό κακάσχημο πλάσμα που επισκέπτεται τα σπίτια μία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά και αρπάζει τα κακά παιδιά! Τα καλά παιδιά πάλι παίρνουν το δωράκι τους την επόμενη μέρα!
Οι Ιρλανδοί μαζί με την περίφημη συνήθεια τους , αφήνουν στον Άγιο Βασίλη γάλα και μπισκοτάκια για να ξαποστάσει, αλλά και μπίρες! Και για να μην πιει ξεροσφύρι ο Άγιος, βάζουν μαζί και αλμυρές πίτες. Επίσης, το βράδυ των Χριστουγέννων αφήνουν ένα αναμμένο κερί ή φωτάκι στα παράθυρά τους.
Οι Ιταλοί παραδοσιακά περιμένουν όχι τον Άγιο Βασίλη, αλλά τη Strega Buffana να φέρει τα δώρα στα παιδιά. Μια καλοκάγαθη μάγισσα που στα καλά παιδιά φέρνει δώρα και στα κακά δίνει… κάρβουνα.
Στη Θεσσαλία, οι κοπέλες το πρωί των Χριστουγέννων «ταΐζουν τη βρύση». Βάζουν δηλαδή στις βρύσες του χωριού βούτυρο, μέλι και διάφορες άλλες λιχουδιές, για να είναι η ζωή τους γλυκιά τον νέο χρόνο και να έχουν καλές σοδειές.
Την παραμονή των Χριστουγέννων πάλι σε αρκετές επαρχίες της χώρας μας «παντρεύουν» τη φωτιά. Ονοματίζουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα και ένα με αρσενικό και τα καίνε, προκειμένου να διώξουν τους καλικάντζαρους.
Στη Χίο αρκετές ενορίες κρατούν το έθιμο του «καραβιού». Φτιάχνουν δηλαδή καραβάκια σε σμίκρυνση, τα οποία και στολίζουν και συναγωνίζονται με τις άλλες ενορίες για το ποιο καραβάκι είναι το πιο όμορφο και καλοκατασκευασμένο.
Στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, ο Αϊ Βασίλης έρχεται με ένα ξεχωριστό τριήμερο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Ξεκινά το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τη φιλαρμονική του Δήμου Ορεστίδος να παίζει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις γειτονιές ενώ το μεσημέρι, μικροί καρναβαλιστές συναντούν τον Αϊ Βασίλη στο δημαρχείο, χορεύουν και περιμένουν να πάρουν δώρα από τον σάκο του. Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει κατοίκους και επισκέπτες στον πεζόδρομο της πόλης. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, ενώ στις 2 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις κλείνουν με την «πατερίτσα», με γυναίκες μεταμφιεσμένες να χορεύουν στις πλατείες και τους δρόμους. Το έθιμο αυτό αντλεί τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας και μαζί με τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς, είναι οι μοναδικές καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που δε γίνονται τις απόκριες.
[Πηγή koutipandoras.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου