Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

REUTERS : ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΩΣ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Σ.τ.Β.: Καλά κρασιά! Κανένα μέτρο για ανάπτυξη θα δούμε;
Το θέμα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φαίνεται πως έχει μπει πλέον για τα καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι φορείς χάραξης πολιτικής της... 

Ευρώπης θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα μια τελευταία ευκαιρία να μειώσει το χρέος της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών αναμένεται να εγγράψουν σημαντικές ζημίες από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη υποστεί σημαντική ζημία από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διακρατούσαν μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Αθήνα που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της και συζητείται το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης.
Ο πιο πρόσφατος στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 70-100 διs. ευρώ επιπλέον, είπαν στο Reuters αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης με γνώση των συζητήσεων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους σε ένα πιο διαχειρίσιμο επίπεδο, στο 100% του ΑΕΠ.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποστούν ζημίες για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν. Ζημίες θα μπορούσαν επίσης να υποστούν και οι κυβερνήσεις.
Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι το κόστος να βαρύνει την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάπο



http://fimotro.blogspot.gr/2012/07/reuters-100.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: