Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

H Goldman απροσδόκητα θετική για Ελλάδα

Παρά την απαισιοδοξία που κυριάρχησε μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της Τρόικας η Goldman σε χθεσινή της έκθεση διακρίνει πρόοδο στην ελληνική οικονομία που δεν αποτιμά η αγορά ομολόγων. Και η πρόοδος αυτή οφείλεται στην τάση εκμηδενισμού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και στην μείωση του εργασιακού κόστους που την εκτιμά στο 30%.

Παράλληλα εκτιμά ότι η πορεία των δημοσιονομικών δεν...

είναι αρνητική καθώς παρά την εκλογική αναμέτρηση τα έσοδα ήταν μόλις 600 εκατ. χαμηλότερα από τον στόχο και σταθερά σε σχέση με τον  προηγούμενο χρόνο. Παρά την  εκτροπή κατά 1 δισ. των δαπανών,που αντισταθμίστηκε με  μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. η πολιτική πέτυχε  να οδηγήσει το πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο στα 2,3 δισ.

Οι αποτιμήσεις της αγοράς στα ελληνικά ομόλογα που αντικατέστησαν τα κουρεμένα και παίζουν στο 14-19% της αρχικής ονομαστική τους αξίας δεν αποτιμούν την πρόοδο αλλά και πλεονεκτήματα που διαθέτουν έναντι των παλαιών.

Η ανάλυση της Goldman είναι απροσδόκητα θετική σε μια περίοδο που οι Κασσάνδρες μας βλέπουν και πάλι εκτός ευρώ. Φυσικά και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τα έσοδα,όπως αναφέρει,αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί κανείς να διαγράψει την Ελλάδα ακόμα. Σίγουρα κάτι σηματοδοτεί αυτό, το τί ακριβώς θα το δούμε.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: