Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Φόβοι για υποχώρηση του ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα


Φόβοι για υποχώρηση του ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα
Ρεπορτάζ Νίκος Θεοδωρόπουλος
Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της Παρασκευής δίνοντας κάποιες μικρές ελπίδες για...
κάτι καλύτερο τη ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,52% και ανήλθε στις 586,26 μονάδες. Κοντά στη λήξη της συνεδρίασης και τη χρονική στιγμή που είχαν ατονήσει οι αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών κυκλοφόρησαν φήμες που έλεγαν ότι η κυβέρνηση αργά το βράδυ θα δώσει το περίγραμμα του σχεδίου πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας.
Η τράπεζα Πειραιώς που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της βρέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστών και στα μέσα της συνεδρίασης παρουσίαζε κέρδη έως 8% τα οποία όμως περιορίστηκαν στο 5,74% στη λήξη των συναλλαγών και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 0,221 ευρώ.
Άνοδο κατά 5% είχε η μετοχή της Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ανέβηκε 2,63%.
Χρηματιστές έλεγαν ότι αγορά αντέδρασε με καθυστέρηση στις δηλώσεις του Μάριου Ντράγκι ενώ δήλωσαν αδυναμία και απέφυγαν να διατυπώσουν σκέψεις αισιόδοξες για την πορεία της αγοράς. Η διατήρηση του τζίρου κοντά στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο δυναμική ανοδική κίνησή της.
Η πλειονότητα των στελεχών εκφράζει φόβους ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα τιμών παρότι ο γενικός δείκτης παραμένει αρκετές συνεδριάσεις πάνω από τις 580 μονάδες δίνοντας σε ορισμένους την αίσθηση της... ασφάλειας.
Ο κ. Νίκος Κωστόπουλος αναλυτής της Εμπορικής Τράπεζας στην εβδομαδιαία ανάλυση του προκρίνει το σενάριο της πτώσης των τιμών των μετοχών τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα αναφέρει ότι η υποχώρηση του ΓΔ την περασμένη Δευτέρα δεν αιφνιδίασε, καθώς στην προηγούμενη ανοδική κίνηση οι όγκοι συναλλαγών ήταν σταθερά μειούμενοι, γεγονός που είχε προκαλέσει βάσιμες αμφιβολίες για την διατήρηση της ανοδικής ορμής. Παράλληλα, το σύνολο των τεχνικών δεικτών εμφάνιζαν αρνητικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, έχει διαμορφωθεί πτωτικό κανάλι, η άνω πλευρά του οποίου διέρχεται (τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις) από την περιοχή των 612 μονάδων και 616 μονάδων, η διάσπαση τους αποτελεί προαπαιτούμενο για να αμφισβητηθεί η ισχύουσα πτωτική τάση.
Προσθέτει ότι στο «εξαιρετικά αισιόδοξο» σενάριο υπέρβασης των 630 μονάδων οι επόμενες αντιστάσεις που θα μας απασχολήσουν, εντοπίζονται στις 652 και 662 μονάδες και ενδεχόμενη διάσπασή τους, θα αποτελέσει ένδειξη ανοδικής ορμής. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει η αγορά να μπει στη διαδικασία θετικής προεξόφλησης εξαιρετικά θετικών οικονομικών εξελίξεων. Όμως έτσι όπως κινείται η αγορά, μάλλον δείχνει ότι περιμένει πιο πολλές αρνητικές παρά θετικές ειδήσεις, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Αν την προσεχή εβδομάδα, ο Γ.Δ. κινηθεί πτωτικά, ο όγκος συναλλαγών θα καθορίσει και πάλι το εύρος της ενδεχόμενης υποχώρησης. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 579, 556 και 536 μονάδες.
Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν 62 μετοχές , 38 με ζημιές και 185 παρέμειναν αμετάβλητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: