Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Εις σάρκαν μίαν" από σήμερα Τρ. Πειραιώς και ΑΤΕ


Της Έφης Καραγεώργου 

Ως μία τράπεζα λειτουργεί από το πρωί η Πειραιώς-Αγροτική, ενώ μέσα στην ημέρα ο κ. Θόδωρος Πανταλάκης, διοικητής της ΑΤΕ μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, θα παραδώσει τα...
«κλειδιά» της τράπεζας στον εκκαθαριστή κ. Μαράντο και θα αποχωρήσει. 

Η Τράπεζα Πειραιώς με την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ ισχυροποιείται καθώς διαθέτει ενεργητικό 75 δισ. ευρώ, ενώ έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα για σαρωτικές αλλαγές στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη. 

Στελέχη τραπεζών σχολίαζαν ότι η απόφαση για διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι δρομολογούνται τα θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, καθώς ξεκίνησε η συγκέντρωση «δυνάμεων» για δημιουργία ισχυρότερων τραπεζών που θα βοηθήσουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, σειρά παίρνουν τώρα η Εμπορική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες θα συγχωνευθούν με κάποια από τις βιώσιμες τράπεζες. 

Όλο το σαββατοκύριακο, με διάλλειμα λίγων ωρών, στελέχη της Πειραιώς και της ΑΤΕ δούλευαν πυρετωδώς πάνω στο σχέδιο απορρόφησης που παρουσίασε η Πειραιώς, η οποία έχει εμπειρία σε ανάλογες κινήσεις. Το σημαντικότερο είναι η συνένωση των μηχανογραφικών συστημάτων των δύο τραπεζών, που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες βδομάδες. 

Από σήμερα η Πειραιώς- Αγροτική θα λειτουργεί ως μία τράπεζα, όμως τίποτα δεν αλλάζει για τους πελάτες της ΑΤΕ οι οποίοι θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, όπως έκαναν μέχρι την Παρασκευή. 

Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, κατεβαίνει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αντιδρώντας στη διάσπαση της ΑΤΕ. 

Η δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς, ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας (5.300 είναι οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ) ήταν το «συν» στην πρότασή της για την απόκτηση της «υγιούς» ΑΤΕ, για την οποία κατέβαλε τίμημα 95 εκατ. ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι της Αγροτικής θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με το νέο εργοδότη, χωρίς να θιγούν οι αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απολυθούν προηγουμένως από την Αγροτική και ο εκκαθαριστής θα αναλάβει τις αποζημιώσεις τους, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 90 με 95 εκατομμύρια ευρώ. 

Η νέα τράπεζα Πειραιώς- Αγροτική θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίησή της, συνολικά 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Ήδη έχει λάβει 4,7 δισ. ευρώ ως προκαταβολή από το ΤΧΣ και θα χρειαζόταν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, αν δεν είχε γίνει η συμφωνία, ενώ θα λάβει και 1,5 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση της υγιούς ΑΤΕ. 

Η «κακή» Αγροτική έχει μπει ήδη σε διαδικασία εκκαθάρισης, με εκκαθαριστή τον κ. Μαράντο (πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας). 

Η «προίκα» της υγιούς ΑΤΕ, που μεταβιβάζεται στην Πειραιώς, είναι όλες οι καταθέσεις, το δίκτυο -και οι εργαζόμενοι-, τα ενήμερα δάνεια, η θυγατρική της ΑΤΕ στην Ρουμανία (ATE Bank Romania), η συμμετοχή στην AIK Bank της Σερβίας, η συμμετοχή στην FBBank και η Αγροτική Ασφαλιστική. Τα υγιή στοιχεία αποτιμώνται στα 25 δισ. ευρώ. 

Στην «κακή» ΑΤΕ μένουν τα μη ενήμερα δάνεια, για τα οποία θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση, και όλες οι θυγατρικές του μη χρηματοοικονομικού τομέα , όπως είναι η ΣΕΚΑΠ, η Δωδώνη, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που θα πωληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι λεπτομέρειες του deal 

Όπως υπογραμμίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, από τον ειδικό εκκαθαριστή, η μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας Α.Ε. έναντι τιμήματος €95 εκατ. Όπως τονίζεται, βασική παράμετρο του εγχειρήματος αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, όπως είχε επισημάνει και το Capital.gr. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν: 

- €21,4 δισ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων €14,3 δισ καταθέσεις, €6,7 δισ διατραπεζικές υποχρεώσεις και €0,4 δισ λοιπές υποχρεώσεις, 

- €14,7 δισ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων €10,6 δισ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και €4,2 δισ λοιπά στοιχεία ενεργητικού. 

Σημειώνεται ότι η διαφορά των €6,7 δισ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). 

Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο €0,5 δισ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%). 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού : 

- αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012) 

- δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα €155 εκατ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε €155 εκατ ετησίως, μετά από φόρους

- βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124% 

- βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου) 

Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε €74 δισ, των καταθέσεων σε €35 δισ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε €44 δισ. 

Το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας. 

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή ήταν η Lazard Frères.

".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: