Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΤΕΝΙΣΤΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΚΑΦΑΟ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Εικαστικοί και αρχιτέκτονες σε συνεργασία με τους Αtenistas δημιούργησαν εικαστικούς περιπάτους-εικαστικές διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Η ιδέα ξεκίνησε από την απλή παρατήρηση ότι τα ΚΑΦΑΟ, τα πράσινα κουτιά με τα καλώδια... 
του ΟΤΕ, μοιάζουν προκλητικά με καμβάδες απλωμένοι μέσα στην πόλη, τη στιγμή που η πόλη αυτή διψάει για περισσότερη ομορφιά και επαφή με την τέχνη. Έτσι προτάθηκε σε εικαστικούς και ζωγράφους να μετατρέψουν όποια ΚΑΦΑΟ του κέντρου επιθυμούσαν από διανεμητές ρεύματος/τηλεφωνίας σε μικρούς πίνακες «διανεμητές εικόνων και χρωμάτων». Σε καμβάδες που δίνουν ένα σήμα επικοινωνίας και ενέργειας στον καθημερινό διαβάτη της Αθήνας.
«Ουσιαστικά ο καλλιτέχνης βγαίνει από το εργαστήριό του και αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο σαν ένα εικαστικό πεδίο δράσης», τονίζει στην «ΗτΣ» η εικαστικός Ελίνα Θεοδωροπούλου που συμμετείχε στη διοργάνωση. Έτσι λοιπόν, μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, ΚΑΦΑΟ στην Πανεπιστημίου, από τη Βουκουρεστίου ως την Πλατεία Κοραή και μετά παρακάτω στην Αιόλου και την Κολοκοτρώνη, απέκτησαν μία τελείως διαφορετική όψη και μετατράπηκαν σε υπαίθριους πίνακες. «Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική δράση στο κέντρο της πόλης. Είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε το δημόσιο χώρο με μία διαφορετική ματιά και να αναπτύξουμε έναν ζωντανό διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής», δηλώνει από πλευράς της η Ντόρα Θεοδωροπούλου, αρχιτέκτων που συμμετείχε στην πρωτοβουλία.
Οι Atenistas μας καλούν σε μία διαφορετική βόλτα στο κέντρο της πόλης σε μία εικαστική διαδρομή που ξεκίνησε από την Πανεπιστημίου και κατέληξε -μόνο προς το παρόν- στην Κολοκοτρώνη. Η διαδρομή αυτή είναι μόνη μία αρχή, ένα κάλεσμα, μία ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς, αρχιτέκτονες, video artist, για να πάει η σκυτάλη και παραπέρα. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε και άλλα ΚΑΦΑΟ της πόλης να ξεπηδούν γεμάτα χρώματα σε όλες της τις γειτονιές. Στην ενέργεια συμμετείχαν: Δημήτρης Αναστασάκης - Εικαστικός, Παναγιώτης Ανδρέου - Εικαστικός, Ελίνα Θεοδωροπούλου - Εικαστικός, Nτιάνα Ζερβάκη - Εικαστικός, Ντόρα Θεοδωροπούλου - Αρχιτέκτων, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου - Εικαστικός, Καλλιρρόη Παναγοπούλου - Εικαστικός, Όλγα Τζίμου - Video Artist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: