Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτοφανής απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ

Εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης επικρατεί στην αγορά ενέργειας, καθώς η στενότητα ρευστού κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού, όπως κομψά έλεγαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των παραγωγών ΑΠΕ, δηλαδή μπλακ άουτ. 

Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς κάθε κίνηση που γίνεται για την...

εξομάλυνση της κατάστασης προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι οι «αρμόδιοι» είτε έχουν πάψει να ασχολούνται με το τεράστιο πρόβλημα κυνηγώντας ψήφους, είτε έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. 

Στη δεύτερη περίπτωση, οπωσδήποτε, συγκαταλέγεται η απόφαση της 10ης Απριλίου του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Με αυτήν, και σύμφωνα με όσα γνωρίζει το euro2day, χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους συνεννόηση με τον ρυθμιστή της αγοράς, η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να μην καταβάλει στον διαχειριστή του συστήματος το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες ανάκτησης του μεταβλητού κόστους (recovery cost) για τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών, προκειμένου στη συνέχεια αυτό να πληρωθεί στους δικαιούχους.


Το θέμα είναι ότι ο υπολογισμός και η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου (κυρίως κόστος καυσίμου) προβλέπονται στον κώδικα λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί κείμενο με ισχύ νόμου, ως μηχανισμός στήριξης των μονάδων υψηλού κόστους. 

Καταβάλλεται δε σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή και στις μονάδες της ΔΕΗ. Με τη διαφορά ότι η ΔΕΗ είναι η ίδια παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, άρα θεωρητικά ό,τι χάνει ως παραγωγός, το κερδίζει ως προμηθευτής του 95% των καταναλωτών

Από όσα γνωρίζει το euro2day, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα αναμένουν τις αμέσως επόμενες μέρες το κατά πόσον η ΔΕΗ θα κάνει πράξη την απόφαση του Δ.Σ. και στη συνέχεια είναι αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά για την εφαρμογή του κώδικα λειτουργίας της αγοράς. 

Το κείμενο της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ με θέμα «Ενέργειες για τη διαχείριση της δαπάνης του ενεργειακού ισοζυγίου της εταιρείας» αναφέρει: 

Το διοικητικό συμβούλιο με την απόφαση αρ. 109/10.04.2012 αποφάσισε: 

1. Την αναβολή της καταβολής του ποσού που περιέχεται στην εκκαθάριση των αποκλίσεων, που αντιστοιχεί στη δαπάνη για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους από τις μονάδες ιδιωτών παραγωγών, για τον μήνα Μάρτιο, του έτους 2012. 

2. Την αναβολή της καταβολής του ποσού που αφορά την εν λόγω δαπάνη εις το μέλλον, για όσο διάστημα δεν υπάρξει κάποια μεταβολή του θεσμικού ή κανονιστικού πλαισίου, που θα αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική αγορά». 

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από την ανάγνωση της απόφασης είναι ότι με τη δεύτερη παράγραφό της η ΔΕΗ προεξοφλεί ότι θα υπάρξει αλλαγή θεσμικού πλαισίου και κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. Για το θέμα αυτό έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η απόφαση θα δικαιώσει τους προσφεύγοντες. Σε κάθε περίπτωση, ο κώδικας συνεχίζει να ισχύει και η μη τήρησή του αποτελεί παράβαση. 

Η ενίσχυση της ΔΕΗ 
Και ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες οι παραγωγοί ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κ.λπ.) θα πληρωθούν τον… Ιούλιο για την παραγωγή του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αντί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), ώστε με τη σειρά του να πληρώσει τους παραγωγούς, χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ μέσω του ΕΤΗΔΕ (χαράτσι). 

Η υπόθεση μόνο φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς πριν από το Πάσχα έγιναν συζητήσεις με την τρόικα και την Ε.Ε. για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, στην πρότασή του το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε και ένα ποσό 50 εκατομμυρίων το οποίο θα δινόταν στη ΔΕΗ. Όπως ήταν φυσικό, η απάντηση της Ε.Ε. στο ελληνικό αίτημα ήταν αρνητική, καθώς η ΔΕΗ ως εταιρεία που λειτουργεί στον ανταγωνισμό δεν μπορεί να λάβει παρόμοιου τύπου χρηματοδοτήσεις. 

Έτσι μετά το Πάσχα η κατάσταση ήταν η ίδια και χειρότερη από ό,τι τις προηγούμενες μέρες και βεβαίως συνεχίζει να είναι. Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση, για λόγους που η ίδια γνωρίζει,προτίμησε να επιστρέψει στη ΔΕΗ το ποσό των 200 εκατ. που αντιστοιχεί στο Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τον μήνα Μάρτιο, από το να ενισχύσει τον ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί και ιδίως οι μικρομεσαίοι των ΑΠΕ. 

Σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί στοιχειώδης ρευστότητα στη ΔΕΗ, η οποία όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα έχει πρόβλημα καταβολής ανελαστικών υποχρεώσεων.



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/695747/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: