Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ


Σ.τ.Β.: Έ ρε σκάλωμα που έχει φάει ο... τύπος!
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της άτυπης ευρωπαϊκής...

Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ο Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο Γάλλος πρόεδρος» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της.

Το Βερολίνο όχι μόνο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ως προς τα ευρωομόλογα, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην επιμονή της Γαλλίας, η οποία θεωρεί ότι «όλα πρέπει να τοποθετηθούν στο τραπέζι».

Ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία.

«Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Σχετικά με τα ευρωομόλογα, πάντως, ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα», καθώς, όπως λέει, η έκδοση τους «είναι θέμα ημερήσια διάταξης».

Ο Γκ. Έτινγκερ είναι μέλος του συντηρητητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Τα ομόλογα αυτά, δηλαδή οι κοινοί για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τίτλοι χρέους με κοινό επιτόκιο που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών, μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό ιστό μετά την επικύρωση από όλες τις χώρες του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ανάταξη των δημοσιονομικών τους», τόνισε.

CSU: Αναπόφευκτη η έξοδος αν...

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι «αναπόφευκτη», αν οι ριζοσπάστες που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας, κερδίσουν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και σταματήσουν τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε κορυφαίο στέλεχος των συντηρητικών στη Γερμανία.

Ο Αλεξαντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι Ελληνες ίσως να ήταν καλύτερα εκτός ευρώ, όμως τα σημερινά του σχόλια αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απόγνωση του Βερολίνου απέναντι στους Ελληνες πολιτικούς.

«Η ημέρα των εκλογών θα σημάνει την ώρα για τους Ελληνες στο ευρώ. Αν οι κομμουνιστές ή άλλοι ριζοσπάστες κερδίσουν τις εκλογές, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη» υπογράμμισε στην εφημερίδα Bild.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκατατεθεί αν οι Έλληνες αριστεροί ριζοσπάστες εφαρμόσουν τις δηλώσεις τους για μονομερή διαγραφή του χρέους και διακοπή των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς ηγέτες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.


http://fimotro.blogspot.com/2012/05/blog-post_1261.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: