Είναι ωστόσο βέβαιο ότι στις εκλογές αξιολογεί κανείς την «τετραετία» που έφυγε...
Αξιολογεί, τους διαρκείς πειραματισμούς, την ανυπαρξία σχεδίου και συντεταγμένης πορείας, την άγνοια του κινδύνου...
Αξιολογεί, την αέναη αναζήτηση βράχου από τον ναυαγό, χωρίς καμιά βεβαιότητα ότι θα πρόκειται για κατοικήσιμη περιοχή.
Αξιολογεί αυτούς, που ανέλαβαν -χωρίς εξουσιοδότηση- να χειριστούν και να διαχειριστούν ακανθώδη και σύνθετα ζητήματα, έως παγκοσμίως μοναδικά.
Ζητήματα επί των οποίων διατυπώθηκαν οι πλέον αντιφατικές -σε οικονομολογικό/επιστημονικό επίπεδο- επιστημονικές αντιπαραθέσεις παγκοσμίως, και διατυπώνονται ακόμη και σήμερα, ζητήματα επί των οποίων γνωμάτευσαν οι διασημότεροι οικονομολόγοι και διεθνείς επενδυτές-αναλυτές!
Αξιολογεί αυτούς, που λειτούργησαν με την βεβαιότητα και την άνεση του επιτυχούς top executive, ενώ δεν είχαν στην πλάτη τους ούτε ένα οκτάωρο εργασίας.
Αξιολογεί αυτούς, που διαχειρίστηκαν την μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης κρίση χώρας μέλους νομισματικής ένωσης, χωρίς να μας ρωτήσουν, αφήνοντας πίσω τους δυσθεώρητο κόστος και καμιά βεβαιότητα ότι το πρόβλημα ελέγχθηκε, ενώ από πλευράς ύφους/συμπεριφοράς κινούντο σαν να είχαν αυτήν ακριβώς την διεθνή εμπειρία.
Αξιολογεί αυτούς, που δοκίμασαν τις αντοχές και τις ανοχές μιας κοινωνίας χωρίς ποτέ να την ρωτήσουν.
Αξιολογεί αυτούς, που υπέβαλλαν σε ασκήσεις γυμναστικής αυτούς που βρισκόντουσαν στην εντατική...
Αξιολογεί αυτούς, που εξωράισαν την κατάσταση, την υπεραπλούστευσαν μέσα από γενικεύσεις με αποτελέσματα μη μετρήσιμα, άδικα και, εκ του αποτελέσματος, άστοχα.
Αξιολογεί , το χρονικό αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας.
Αξιολογεί, τα «επιχειρησιακά σχέδια δράσης» και τους «οδικούς χάρτες»...
Αξιολογεί, την μυστική οικονομική διπλωματία (Λουξεμβούργου- Φιλανδίας).
Αξιολογεί, την αδράνεια και τις παλινωδίες σε θέματα που ως «γόρδιοι δεσμοί» ήταν πανεύκολο να λυθούν στα πλαίσια της «πτωχευτικής διαδικασίας», απλά αντιγράφοντας δεδομένες -ήδη λειτουργούσες- ευρωπαϊκές πρακτικές (ταξί, φορτηγά, συμβολαιογράφοι, φαρμακεία, δικαστές κ.ο.κ).
Αξιολογεί αυτούς, που συντηρούν μια ολοένα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, αυτούς που συντηρούν μια κρίση με οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου, που δεν έγινε.
Αξιολογεί αυτούς, που κατέστρεψαν ανθρώπους και υποδομές, αυτούς που απαξίωσαν με δηλώσεις τους το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο και οδήγησαν ακόμη και σε «ανθρωποφαγίες».
Αξιολογεί αυτούς, που, ενώ δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή (Απρίλιος του 2012) ότι δεν θα πέσουμε στην άβυσσο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, δεν προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να ανακατασκευάσουν την Ελλάδα, με ένα ευρωπαϊκό μοντέλο προδιαγραφών και λειτουργίας, αλλά την άφησαν να βαλκανοποιείται, ακολουθώντας ως και αυτή τη στιγμή τις γνωστές μεταπολιτευτικές πρακτικές της μετάθεσης των προβλημάτων «στο επόμενο εξάμηνο», με διαρκείς συμφωνίες γεμάτες σκοτεινά σημεία και χρηματοδοτικά κενά.
Αξιολογεί αυτούς, που οδήγησαν σε υποτέλεια και αναξιοπρέπεια την ελληνική κοινωνία.
Αξιολογεί τους ηλίθιους, που ενώ δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν κιόλας.
Αξιολογεί αυτούς, που παρουσίαζαν κατ’ επανάληψη, τα ανύπαρκτα επιτεύγματα τους ως μια νέα βάση επανεκκίνησης, ως μια νέα ευκαιρία, για να προκύπτει, μετά από λίγο, ένα νέο κύμα τελεσιγράφων και εκβιασμών.
Αξιολογεί αυτούς, που χωρίς να μας ρωτήσουν προεξόφλησαν το μέλλον μας και για την επομένη ζωή μας, αν υπάρχει...
Αξιολογεί αυτούς, που μας οδηγούν στο να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας, μέσα από την βίαιη υποβάθμιση της οικονομικής υποστάσεως επιχειρήσεων, νοικοκυριών και ανθρώπων, ενώ οριακά, έχει απειληθεί και η βιολογική ύπαρξη ορισμένων συνανθρώπων μας.
Αξιολογεί εν τέλει, αυτούς που με, το προαναφερθέν, μη εκτιμήσιμο κόστος οδήγησαν την χώρα σε αβέβαιο αποτέλεσμα, αφού κατάφεραν με τις ενέργειες τους να διασφαλίσουν μόνο τους δανειστές της και να “κάψουν” τα όποια σωστά μεταρρυθμιστικά μέτρα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική ανικανότητα και βέβαιη απροθυμία για μεταρρυθμίσεις.
Αξιολογεί αυτούς, που οδήγησαν όλους τους Έλληνες, όλους!, σε καθεστώς είτε ύφεσης, είτε ανεργίας, και βέβαιης ακρίβειας και μείωσης εισοδήματος και προοπτικής.
Αυτούς, που αύξησαν, στην 2ετια, το ποσοστό των υπερχρεωμένων Ελλήνων μετατρέποντας υγιή δάνεια σε καθυστερημένα, αυτούς που λάβωσαν και εξάντλησαν όλες τις κοινωνικές δυνάμεις (γι΄ αυτό σε αυτές τις εκλογές έχει εκλείψει η κλασική ιδεολογική αντιπαράθεση).
Αξιολογεί αυτούς, που μόλις 20 μέρες πριν τις εκλογές, καταμέτρησαν ως 36.000, τα «μαϊμού» επιδόματα, και ανακάλυψαν το πρόβλημα του μεταναστευτικού, το μεγάλο κούρεμα θέσεων και Δ/σεων Υπουργείων κατά το 1/3 του κράτους, και το ότι η περικοπή δαπανών θα ήταν πιο αποτελεσματική από την επιβολή φόρων, που ήδη ακολουθούμε επί 2 και πλέον έτη.
Αξιολογεί αυτούς, που δεν διάβασαν το μνημόνιο, που γνωμάτευσαν, συγκυβερνώντας, ότι, υπήρξαν ανίκανοι στην διαχείριση του, ενώ ήδη ζητούν να επανεκλεγούν.
Αξιολογεί τέλος αυτούς, που παρέδωσαν την λαϊκή εντολή σε τρίτα πρόσωπα, αυτούς που, από ομολογημένη ανικανότητα, παρέδωσαν τις καρέκλες τους θέλοντας να αποφύγουν αυτήν ακριβώς τη λαϊκή αξιολόγηση....
Επομένως ψήφοι υπάρχουν;
Υ.Γ. Απρίλιος του 2012 και το διεθνές περιβάλλον είναι για την Ελλάδα:
1. Spiegel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και 3ο δάνειο...
2. Κριστίν Λαγκάρντ: Τίποτε δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα...
3. Να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να ξεγράψουμε τα δάνεια που της δώσαμε (Λουτς Γκαιμπελ - Πρόεδρος γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων)
4. S&P: Νέα αναδιάρθρωση χρεών για την Ελλάδα από τους επίσημους πιστωτές OSI προσεχώς...
5. Ο κ. Schauble θέλει ανεξάρτητους ειδικούς με πολιτικές αρμοδιότητες για να ελέγχουν τις χώρες της περιφέρειας και στα πλαίσια του γερμανικού σεναρίου αλληλεγγύης προτείνει την κινεζοποίηση της περιφέρειας, ενώ αντιλαμβάνεται ως αλληλεγγύη τον δανεισμό, η έστω, ως κολεκτιβοποίηση χρεών και ταυτόχρονα δηλώνει «...είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια ελληνική χρεοκοπία, την ίδια ώρα που ο κ. T. Geithner δηλώνει «...μην αφήνετε τον φόβο για το έλλειμμα να πιέζει την καταναλωτική δαπάνη και την αγορά εργασίας...»
6. Dallara: Το PSI είναι ένα πρωτοφανές πρωτόγνωρο παγκοσμίως swap...
7. El Erian: Το PSI προσφέρει μόνο χρόνο στην Ελλάδα...
8. Financial Times D: Το PSI είναι βραχυπρόθεσμη αναστολή...
9. Λυκ Φριντεν: Φροντίστε να μην αυτοεξαιρεθείτε...
10. Μισελ Ροκάρ: Το πρόβλημα της Ελλάδας λύνεται με πραξικόπημα ή με μεταβιβαστικές πληρωμές...
11. UBS: Προβλέπεται 2η πτώχευση για την Ελλάδα το 2013...
12. Monde: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ή θα αποχωρήσει...
13. Max Otte: Η Ελλάδα είναι αργά για να σωθεί... εδώ και 2 χρόνια διασφαλίζουμε την καταβολή των τόκων στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα...
14. Γκίντερ Ετινγκερ: Η Ελλάδα για να εξάγει ρεύμα στην Ευρώπη, πρέπει να μειώσει τις εγγυημένες τιμές συστήματος στο μισό.
15. Bill Meggison: Είναι πρακτικώς αδύνατον η Ελλάδα να καταφέρει να κάνει οιαδήποτε αποκρατικοποίηση με ορθό τρόπο, αφού ούτε σοβαροί επενδυτές θα ενδιαφερθούν, ούτε είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι μακρόχρονες επιπτώσεις...
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου