Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πώς ένα ποτηράκι μπύρας μια στο τόσο θα κρατήσει τα κόκκαλά σας γερά μέχρι το τέλος

Κάτι ξέρει κι ο Πλανητάρχης.
Μικροί πίναμε γάλα για να δέσουν γρήγορα τα κόκκαλά μας. Τώρα που μεγαλώσαμε χρειαζόμαστε μπύρα...
Το γάλα δίνει στον οργανισμό το ασβέστιο και την βιταμίνη D που χρειάζεται, μόνο που όσο μεγαλώνουμε οι ανάγκες γι' αυτές τις δύο ουσίες δεν είναι οι ίδιες με της παιδικής ηλικίας. Στις γυναίκες είναι λίγο διαφορετικό το ζήτημα, αφού η οστεοπόρωση τις ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο από εμάς (προσοχή όμως: μετά τα 50 και οι άντρες αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό -υπολογίζεται ότι ο 1 στους 8 κινδυνεύει με κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης) και ως εκ τούτου συνεχίζουν, ή πρέπει να συνεχίζουν, να πίνουν γάλα με σχεδόν τους ίδιους ρυθμούς που έκαναν μικρές.

Εμείς χρειαζόμαστε ένα άλλο θρεπτικό συστατικό, ακόμη πιο παραγνωρισμένο από το ασβέστιο. Μιλάμε για το πυρίτιο. Το πυρίτιο βρίσκεται στους ιστούς των τενόντων, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Χάρη σ' αυτό τα κόκκαλα, τα δόντια και οι τένοντες, στερεοποιούνται, δυναμώνουν και γυαλίζουν. Οι περισσότεροι άνδρες λαμβάνουμε όλο και λιγότερο πυρίτιο όσο μεγαλώνουμε. Βάλε και το ασβέστιο που μας λείπει και θα καταλάβεις γιατί από μια ηλικία και μετά ξεκινούν τα προβλήματα με τα κόκκαλα. 
Τα καλά νέα είναι ότι το πυρίτιο υπάρχει άφθονο στο σιτάρι και ακόμη περισσότερο στο κριθάρι. Και τα ακόμη καλύτερα είναι ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνεχώς προϊόντα ολικής αλέσεως για λάβουμε την απαιτούμενη "δόση". Η μπίρα -ειδικά η stout, όπως είναι η Guiness- είναι πλούσια σε πυρίτιο και, ως εκ τούτου, βοηθάει τα οστά μας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: