Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ... RE-THINK ATHENS


Μια πολύπλευρη παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων και έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου, η οποία παραδίδεται στο τραμ, τους πεζούς και στο ποδήλατο, προβλέπει το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα «Re-think Athens, Ξανα-σκέψου την Αθήνα» που παρουσίασε το Ίδρυμα Ωνάση. Όπως εξήγησε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, στόχος, είναι «όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό». Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", διαγωνισμός για την αναζωογόνηση του ιστορικού και διοικητικού κέντρου της Αθήνας, που φιλοδοξεί να ενώσει τον αρχαιολογικό περίπατο, τα δύο Μουσεία (Αρχαιολογικό και Ακροπόλεως), να τονώσει την εμπορική ζωή, αλλά και να ενθαρρύνει την επιστροφή των κατοίκων στην καρδιά της Αθήνας, θα εξελιχθεί σε δύο στάδια...
Το πρώτο, θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών και θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός 6- 8 μελετητών, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στο επόμενο στάδιο, από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος μελετητής του έργου. Επίσης θα δοθεί βραβείο καλύτερης οραματικής, αλλά όχι υλοποιήσιμης, ιδέας.

Το Ιδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί τις δαπάνες για τον διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες (περιβαλλοντική, τοπογραφική, συγκοινωνιακή) που θα πρέπει να εκπονηθούν μέχρις ότου το έργο δημοπρατηθεί. Το έργο θα τελειώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σε 1,5 -2 χρόνια μετά τη δημοπράτηση.


Στην εκδήλωση παρέστη ο πρωθυπουργός που  χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα» τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. «Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και γι' αυτό οφείλουμε να το προστατεύσουμε», τόνισε, κατά την ομιλία του.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η ανάπλαση και η διαμόρφωση του κέντρου έχει, πλέον, γίνει αναγκαία, γιατί η Αθήνα είναι πια μια πόλη ανοργάνωτη, ανοχύρωτη, χωρίς φαντασία, όπου κυκλοφορεί ελεύθερα η ασχήμια, η παραίτηση, πολλές φορές η ίδια η εγκατάλειψη… γίνεται και μια πρόταση αλλαγής, αναμόρφωσης, ανάπλασης της ίδιας της νοοτροπίας μας, για να μην πω της συνείδησής μας απέναντι στις προκλήσεις των πόλεων, στο σήμερα και στο αύριο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε, τέλος, ότι για το δήμο είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η οικονομική επανεκκίνηση και η ανάκτηση συνθηκών ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: