Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η τελευταία "ζαριά" του Λ. Λαυρεντιάδη

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Στην πιο κρίσιμη καμπή της φαίνεται να εισέρχεται η πολύκροτη υπόθεση Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έπειτα από τηνάσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σε βάρος του επιχειρηματία για πέντε κακουργήματα σχετικά με...

την χορήγηση επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του από την Proton Bank, την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΔΣ.

O επιχειρηματίας, που πριν από λίγο καιρό αποτελούσε ισότιμο μέλος του κατεστημένου της χώρας και ομοτράπεζος πολιτικών, επιχειρηματιών και εκδοτών, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδος με δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, καθώς και για απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σύμφωνα με την επτασέλιδη παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. 

Αντιδρώντας άμεσα, ο επιχειρηματίας επισκέφθηκε την εισαγγελία του Αρείου Πάγουόπου και αιτήθηκε, μεταξύ άλλων, να αποδεσμευθούν λογαριασμοί του σε ελβετικές τράπεζες 160 εκατ. ευρώ με σκοπό να επιστραφούν στην Proton Bank, κάνοντας ουσιαστικά χρήση του νόμου (τον περιβόητο Ν3904/10) που προβλέπει ακαταδίωκτο για όσους επιστρέψουν χρήματα από κατάχρηση. Οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως το αίτημα θα εξεταστεί και θα γίνει δεκτό μόνον αν βρεθεί ασφαλής τρόπος, ώστε τα χρήματα να έρθουν πίσω στην Τράπεζα χωρίς να μεσολαβήσουν παρένθετα πρόσωπα ή άλλοι τραπεζικοί λογαριασμοί, δηλαδή τα χρήματα να αποδεσμευθούν με μόνο σκοπό και προορισμό την εισροή τους στα ταμεία της Proton.

Την ίδια στιγμή ο Λ. Λαυρεντιάδης διαψεύδοντας όσους ήθελαν να βρίσκεται εκτός Ελλάδος (σ.σ. κατοικεί στο σπίτι του στη Βάρκιζα έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο είχε μετακομίσει στο Λονδίνο), περνά στην αντεπίθεση και με δηλώσεις και συνεντεύξεις του (στο «Πρώτο Θέμα») όχι μόνον αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται αλλά δηλώνει «θύμα μιας συνομωσίας που εξυφάνθηκε εναντίον ενός Έλληνα επιχειρηματία που πιστεύει στην Ελλάδα και στο Θεό», ενώ για την υπόθεση της Proton υποστηρίζει πως «άρπαξαν μια τράπεζα από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων και έστησαν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησίας τρόικας».

Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Bank και διορίστηκε προσωρινός επίτροπος, αλλά και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που ίδρυε τη νέα Proton Bank.

Χωρίς, πάντως, να κατονομάζει ποια συμφέροντα βάλλουν εναντίον του ή ποιοι «άρπαξαν» την Proton που πλέον έχει κρατικοποιηθεί, ο Λ. Λαυρεντιάδης όχι μόνον αρνείται στο «Πρώτο Θέμα» ότι υπάρχει τραπεζικό σκάνδαλο, αλλά κατηγορεί ευθέως την Τράπεζα της Ελλάδος για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, ενώ υποστηρίζει πως οι εξαγορές που πραγματοποίησε σε σειρά εκδοτικών επιχειρήσεων έγιναν για να διευκολυνθούν τα συμφέροντά του και να «ασκηθεί επιρροή». Όσο για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, υποστήριξε πως εάν αύριο το πρωί κλείσουν παγκοσμίως όλες οι τραπεζικές ροές χρηματοδότησης και όλα τα δάνεια γίνουν απαιτητά, ακόμη και κολοσσοί όπως η Coca - Cola θα έβαζαν λουκέτο σε λίγες ημέρες...

Σε κάθε περίπτωση το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει πολλά για την κατάσταση εταιρειών όπως η Alapis, και άλλων που βρίσκονται στη «σφαίρα» του ομίλου Κυριακίδη, συνεργάτη και συνεταίρου του Λαυρεντιάδη σε πολλές επενδύσεις, όπως η ELFE - Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) που καταρρέει ελλείψει ρευστού ή εκδοτικών εταιρειών που στηρίχθηκαν στα κεφάλαια της Proton και στον ίδιο τον επιχειρηματία. 

Μετά το deal των 750 εκατ. ευρώ με την Carlyle (σ.σ. στις αρχές του 2010 ο Λαυρεντιάδης μέσω του Lamda Partners ξαναγόρασε τη Νεοχημική έναντι 84 εκατ. ευρώ, για να τη ξαναπουλήσει στο βρετανικό fund Consilia), δημιουργήθηκε η φαρμακοβιομηχανία Alapis (προήλθε από τη συγχώνευση των Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma). Έπειτα από ένα μπαράζ εξαγορών (μεταξύ των οποίων της Gerolymatos) η εταιρεία εμφανίζει σήμερα οφειλές προς τις τράπεζες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ζημιές, την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της θυγατρικής ΚΠ Μαρινόπουλος ΑΕ, της μεγαλύτερης από τις έξι φαρμακαποθήκες του ομίλου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όσο για την ELFE που είχε αποκτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 από το fund Lamda Partners, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, έναντι 85,9 εκατ. ευρώ (αναλαμβάνοντας παράλληλα υποχρεώσεις 164 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια εμφανίζεται να μεταβιβάζεται στον όμιλο Κυριακίδη, ουσιαστικά έχει σταματήσει το 90% της παραγωγής της καθώς δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθεί ούτε το φυσικό αέριο. Όσο για την τύχη πολλών από τις επιχειρήσεις στο χώρο των ΜΜΕ που επένδυσε άμεσα ή έμμεσα, ορισμένες έχουν βάλει λουκέτο (όπως οι εφημερίδες Veto ή  Σφήνα), ενώ άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ως επιμύθιο, αξίζει ίσως να θυμηθεί κανείς όσα ανέφερε ο Λ. Λαυρεντιάδηςκατά την βράβευσή του το 2006 ως «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» στην ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η Ernst & Young: «Η διαφθορά στην Ελλάδα αποτελεί μάστιγα που πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, διότι είναι πιο ευάλωτες. Οταν “μεγαλώνεις” δεν μπορεί να σε αγγίξει, επειδή πλέον έχεις επαφές και γνωριμίες (...) Τα κασέ της διαφθοράς είναι ασύλληπτα»...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: