Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Σαν πρόβατα στην σφαγή


Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 

Τα όσα είπε ο κ. Τόμσεν στην εκδήλωση του London School of Economics επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ σαν κεντρική ιδέα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει την εσωτερική υποτίμηση. Πρόκειται για ένα πλάνο που οι ίδιοι οι Τόμσεν και Μορς ομολογούν ότι θα... πάρει πολλά χρόνια και αφήνει πάρα πολλά ερωτήματα όσον αφορά την πιθανότητα επιτυχίας του.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αφυπνισθούν εκ νέου απέναντι σε ένα θολό τοπίο που αν δεν ξεκαθαρίσει, εμείς και μόνο εμείς θα την πληρώσουμε. Οι μεν πολιτικοί αντί να ασχολούνται με την εκλογική αναμέτρηση, που ένας θεός ξέρει τι λογαριασμό θα μας βγάλει την επομένη των εκλογών, ας δουν με υπευθυνότητα τι γίνεται μέχρι τότε.

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει τις σχέσεις και πρέπει να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ηδη στο LSE έγινε λόγος για το νέο κούρεμα, στοιχείο που διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις τιμές των νέων ομολόγων στην αγορά. Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος να κλονισθεί και πάλι ολόκληρη η Ευρώπη γίνεται απειλητικός από την διαφαινόμενη κρίση στην Ισπανία, που οι αγορές στοχοποιούν αλλά και οι απεργίες ξεκινούν.

Στην χώρα μας πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Τροϊκανοί δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα. Το δείγμα γραφής της τελευταίας διετίας ήταν πολύ κακό όσον αφορά την διαχείριση προς τους πιστωτές και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, που από όλα τα ζητήματα του μνημονίου, επιλέγεται βασικά το ποίημα της εσωτερικής υποτίμησης. Οι ίδιοι οι πιστωτές λένε ότι αντί να έχουμε πάρει μέτρα μείωσης δαπανών βάζαμε φόρους!

Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει επιτέλους να δει το θέμα συνολικότερα και να αγωνιστεί να προωθήσει συνδυασμό λύσεων  για έξοδο από την κρίση. Το ρίσκο αντί να μειώνεται αυξάνεται.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: