Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Νέο τεστ αίματος προβλέπει έγκαιρα το έμφραγμα

Νέο τεστ αίματος προβλέπει έγκαιρα το έμφραγμαΤο έμφραγμα πριν αυτό συμβεί, θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει ένα νέο τεστ αίματος. 

 
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο περίπου.Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα απόέμφραγμα.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δήλωσε πως: «Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ένα τρόπο να προβλέψουμε το έμφραγμα, όμως έχουμε πλέον στα χέρια μιας ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο».
Συγκεκριμένα, η μελέτη αφενός 50 ασθενών με έμφραγμα και αφετέρου, για λόγους σύγκρισης, 44 υγιών εθελοντών, έδειξε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.
Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα εν λόγω κύτταρα αρχίζουν να αυξάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα μία έως δύο εβδομάδες πριν το επικείμενο έμφραγμα.
Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα.
Εξαιρετικά χρήσιμο μπορεί να καταστεί το νέο τεστ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τωννοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: