Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η Ισπανία στο στόχαστρο μετά την Ελλάδα

Του Γιάννη Αγγέλη
Η Κομισιόν σύμφωνα με αποκαλύψεις του ισπανικού τύπου εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να κάνει η Ισπανία μέσα στην επόμενη διετία είναι μεγαλύτερη (!) από αυτή που έχει γίνει στην Ελλάδα την διετία 2010 – 2011.

Η διαφορά με την Ελλάδα,σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ότι η Ισπανία μη όντας ακόμα σε...

“πρόγραμμα” όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχει την δυνατότητα να ενεργήσει με βάση τις δικές της αποφάσεις για να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,5% του ΑΕΠ στο 3% και όχι με τις εντολές της τρόικα...

Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup το οποίο πρόκειται να συγκληθεί στην Κοπεγχάγη και το οποίο έχει σαν κεντρικό του θέμα την επέκταση ή όχι της οικονομικής δύναμης του ESM, θα ασχοληθεί με την Ισπανία και το πως τελικά θα “φρενάρει” η επέκταση της κρίσης χρέους σ΄ αυτή. 

Στο μεταξύ όμως τα spreads των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έχουν αρχίσει να... ξεφεύγουν ξεπερνώντας το 5,5%.

Το EFSF από μόνο του ή ακόμα και το ESM δεν έχουν το μέγεθος εκείνο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επέκταση της κρίσης στην Ισπανία. 

Την Παρασκευή στο Eurogroup πρόκειται να συζητηθούν τρία σενάρια. 

Το ένα προβλέπει την ενσωμάτωση στο ESM (τον νέο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης των 500 δισ. ευρω) των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε ενέργεια από το EFSF. 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράλληλη λειτουργία του ESM και EFSF για ένα χρόνο και το τρίτο σενάριο προβλέπει την μονιμοποίηση του EFSF παράλληλα με το ESM. 

Στην δεύτερη και τρίτη περίπτωση η συνολική επάρκεια των δύο ταμείων αυξάνει την αρχική ισχύ του ESM κατά το ποσό των διαθέσιμων πόρων του EFSF αλλά η γερμανική Βουλή δεν φαίνεται έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο καθώς αυτό θα απαιτούσε η γερμανική συμμετοχή να  ξεπεράσει τα 211 δισ. ευρω που έχουν ήδη εγκριθεί. 

Προς το παρόν Μέρκελ και Σόϊμπλε αναφέρονται στην δυνατότητα προσωρινής παράλληλης ενέργειας των δύο ταμείων μέχρι τα μέσα του 2013.

Οι εκτιμήσεις πάντως των αναλυτών στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για σύντομη προσωρινή “ανακωχή” μετά τον ποταμό κεφαλαίων που έριξε η ΕΚΤ μέσω των LTRO στις ισπανικές τράπεζες, αλλά επιμένουν ότι αυτή η “διάσωση” της Ισπανίας είναι προσωρινή και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την ΕΚΤ...  


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: