Ριζικές ανατροπές στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν και ΛΑΟΣ κατά το διάλογο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα και η αντικατάστασή τους με προνοιακά...
επιδόματα, η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου συντελεστή και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων είναι μερικές από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κατέληξε ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα είναι:
Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
Η σημερινή φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει οκτώ φορολογικά κλιμάκια αντικαθίσταται με νέα απλούστερη φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει τέσσερα κλιμάκια. Πρόθεση των δυο κομμάτων είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής που σήμερα είναι 45% μειώνεται στο 40% και αρχίζει να επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Δεν αποφασίστηκαν σε λεπτομέρεια οι ενδιάμεσοι φορολογικοί συντελεστές.
- Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ή τουλάχιστον οι περισσότερες στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» ανέφερε στο Capital.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Για να μετριαστεί η φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν με ειδικά επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Θέσπιση νέου και μεγάλου πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα αντικειμενικά κριτήρια αυτά θα είναι μαχητά, δηλαδή αμφισβητήσιμα από τους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του φορολογούμενου τα αίτια άσκησης του επαγγέλματος, περιουσιακά κριτήρια, αριθμός εργαζομένων που απασχολεί, επιφάνεια επαγγελματικής εγκατάστασης και η οικονομική επιφάνειά του (π.χ. στους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλες καταθέσεις θα προκύπτει υψηλό τερκματό εισόδημα. «Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα προσομοιάζουν σε αυτά που είχε επιβάλει το 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, μόνο που θα είναι περισσότερα, λέει το Capital.gr το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Φορολογία επιχειρήσεων
- Εξισώνεται στο 20% ο συντελεστής φορολογίας κερδών για κάθε νομική μορφή επιχείρησης (ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ). Στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 25% στο 20%. Ως εκ τούτου με βάση τα παραπάνω για τα κέρδη των επιχειρήσεων που διανέμονται προκύπτει καθαρός φορολογικός συντελεστής 36% (για παράδειγμα, επιχειρηματικά κέρδη 100 ευρώ φορολογούνται στο επίπεδο της επιχείρησης με 20%. Απομένουν κέρδη 80 ευρώ, αν διανεμηθούν όλα επιβάλλεται φόρος επιπλέον 20%, δηλαδή ο φόρος στη διανομή είναι 16%, και το σύνολο διαμορφώνεται σε 36 ευρώ φόρο, δηλαδή ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 36%).
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου