Με μοχλό κεφάλαια 15 δισ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ η Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ θα επιχειρήσει το, για τα ελληνικά δεδομένα, ακατόρθωτο: να εκκινήσει άμεσα 180 έργα που...
έχουν επιλεχθεί ως άμεσης προτεραιότητας και να παράσχει με τέσσερεις διαφορετικούς μηχανισμούς χρηματοδοτική στήριξη για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αν και το όλο εγχείρημα είναι ικανό να συνεισφέρει σύμφωνα με τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης, αφού αντιστοιχεί σε περίπου 7,5 ποσοστιαίες μονάδες τους ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα έμμεσα οικονομικά οφέλη από την αναθέρμανση της οικονομίας, η ελληνική εμπειρία το κάνει να δείχνει ανεφάρμοστο. Παρά ταύτα η Ομάδα Δράσης φαίνεται ότι έχει ήδη επιτύχει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσει τα 180 αυτά έργα. Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους είναι τα τέλη του 2015.
Εάν τα κονδύλια αυτά απορροφηθούν κατά τον προγραμματισμό, η ανάπτυξη θα έχει 2,5 μονάδες όφελος ετησίως, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της κομισιόν.
Αναλυτικότερα στο σύνολο του ΕΣΠΑ υπάρχουν διαθέσιμα για την Ελλάδα 14,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 22,5 δισ. ευρώ που της είχαν καταχωρισθεί. Από τα 14,5 δισ. ευρώ, τα 4 δισ. αναμένεται να χορηγηθούν στο β’ εξάμηνο μέσω των ελληνικών τραπεζών και με εγγυήσεις και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Κλειδί» στην προσπάθεια αυτή είναι να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν πρώτα οι τράπεζες και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες σε κοινοτικό επίπεδο.
Στο μέτωπο των έργων, η μάχη δίνεται σε 7+1 μέτωπα για συνολικά 180 έργα υψηλής προτεραιότητας.
Τα επτά μέτωπα θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά 10,529 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ένα με 984 εκατ. από τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Ταμεία.
Κατ’ αρχάς, από το ΕΣΠΑ ποσό 690 εκατ. ευρώ δρομολογήθηκε για οκτώ έργα παραγωγής ηλεκτρισμού, αγωγών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις συμπίεσης και αποθήκευσης αερίου.
Δεύτερον, 371 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν εννέα έργα καινοτομίας και δράσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
Τρίτον, στην επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κατευθυνθούν 924 εκατ. με βασική δράση τις απευθείας χρηματοδοτήσεις.
Το τέταρτο μέτωπο είναι αυτό της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και της παραγωγικότητας όπου έχουν προγραμματισθεί 11 έργα, κυρίως ψηφιοποίησης, όπως η συνταγογράφηση ή τα δασολόγια και τα κτηματολόγια συνολικού προϋπολογισμού 648 εκατ.
Πέμπτη κατηγορία συγκροτούν τα έργα και οι παραχωρήσεις εκ των οποίων οι τέσσερεις βασικοί οδικοί άξονες (Ιονία, Μορέας, Μαλιακός, Ολυμπία) θα απορροφήσουν 1,59 δισ. και 39 άλλοι μικρότεροι περιφερειακοί δρόμοι και υποδομές άλλα 1,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 6 έργα μεταφορών (όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Μακεδονία) 11 λιμάνια και 9 στους σιδηροδρόμους με συνολικές χρηματοδοτήσεις 1,008 δισ. ευρώ.
Στο έκτο μέτωπο, αυτό του περιβάλλοντος, εντάχθηκαν 28 έργα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων σε Αττική και Πελοπόννησο, και εγγειοβελτιωτικά με κεφάλαια 1,74 δισ.
Το έβδομο μέτωπο αφορά τον πολιτισμό με κονδύλια 140 εκατ. και η υγεία και η παιδεία με άλλα 217 εκατ. για σχολεία και νοσοκομεία.
Πέραν των επτά παραπάνω κατηγοριών θα επιχειρηθεί να αντληθούν και τα 984 εκατ. από τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Ταμεία για την προώθηση δράσεων «συμφιλίωσης της δουλειάς με την εργασία» όπως έργα για την υποστήριξη των εργαζομένων μεταξύ των οποίων και παιδικούς σταθμούς.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του μονίμως, πλέον, εν Ελλάδι παρόντος βραχίονά της, της Ομάδας Δράσης, είναι να ξεκινήσουν όλα άμεσα. Επιπλέον, δε, επιδιώκουν τα 29 από τα 180 αυτά έργα να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου