λειτουργήσει κάτω από διαρκώς ευμετάβλητες συνθήκες.
Η πρωτοβουλία για το φημολογούμενο ναυάγιο δείχνει να ανήκει στην Alpha. Αυτό έδειξαν και οι επίσημες ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, οι οποίες ήταν σε τελείως διαφορετική γραμμή η μία από την άλλη. Η Alphaυποστήριξε ότι το PSI καθιστά ασαφές το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, ενώ η Eurobank από την πλευρά της επισήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος καθυστέρησης. Κι εσείς αν ήσασταν πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το πρώτο πράγμα που θα κάνατε διαβάζοντας τις δύο ανακοινώσεις θα ήταν να αποφασίσετε την αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών. Όπερ και εγένετο.
Εδώ και καιρό σέρνεται στην αγορά η φήμη ότι το deal μπορεί και να μην ολοκληρωθεί. Κάτι που έρχεται πλέον να επιβεβαιωθεί (τουλάχιστον ως προς το σκέλος του προβληματισμού) και να προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων για την συνέχεια.
Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές αποδίδουν το διαφαινόμενο ναυάγιο στα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock και στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με την έκδοση κυρίως προνομιούχων μετοχών) δεν καθιστά απαραίτητη την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων.
Αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να πει δημόσια, είναι ίσως το γεγονός ότι η «μεταστροφή» της Κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με την ανακεφαλαιαοποίηση των τραπεζών μπορεί να άλλαξε τα αρχικά σχέδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν αντιμετωπίζουν πλέον το «φάντασμα» της κρατικοποίησης και ως εκ τούτου μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον διαφορετικά.
Πηγές προσκείμενες στην Eurobank επιμένουν από την πλευρά τους ότι η διαβούλευση συνεχίζεται.
Προς νέα πρόταση Λάτση;
Καθώς η Alpha Βank ήταν αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την πρωινή της ανακοίνωση, ήταν αναμενόμενο πολλοί να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για μια υπαναχώρηση από την πλευρά της. Άλλωστε τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock ήταν φυσικό να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Έτσι υποστηρίζουν πολλοί ότι οδηγηθήκαμε στις σημερινές καταιγιστικές εξελίξεις, για τις οποίες πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «ναυάγιο» του deal.
Ωστόσο επειδή κάθε σύννεφο έχει και μια ηλιόλουστη πλευρά, άλλες πληροφορίες από στελέχη των δύο τραπεζών αναφέρουν ότι η διαβούλευση συνεχίζεται. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι επιτελείς των δύο τραπεζών ξανακάθισαν στο τραπέζι για να αναθεωρήσουν αν χρειάζεται τους όρους του deal. Για το λόγο αυτό άλλωστε φαίνεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα και επιτελείς του ομίλου EFG που εδρεύουν στην Γενεύη. Πιθανόν στις αποσκευές τους να έχουν και μια νέα πρόταση από τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας.
Εξάλλου, αύριο υπάρχει και Δ.Σ. της Alpha Bank που ενδεχομένως να ρίξει περισσότερο φως στην διαφαινόμενη ανατροπή. Δεν αποκλείεται τελικά ακόμη και το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας μεταξύ τους που θα βασίζεται στα καινούρια δεδομένα που διαμορφώνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Βlackrock αλλά και η προεξόφληση της συμφωνίας για το PSI+ με όχι και τόσο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού κράτους.
Οριστικοποίηση των όρων του PSI για να συγκαλέσει ΓΣ αναμένει η Alpha Bank
Εν τω μεταξύ, σε νεότερη ανακοίνωσή της η Alpha Bank σημειώνει πως προτίθεται να αναμένει την οριστικοποίηση των όρων του PSI ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως.
Ειδικότερα, "σε συνέχεια της από 30ης Ιανουαρίου 2012 ανακοινώσεως της Alpha Bank και της από αυτής ημερομηνίας επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δια της οποίας γνωστοποιήθηκε στην Τράπεζα η απόφαση περί προσωρινής αναστολής διαπραγματεύσεως των μετοχών της, η τράπεζα αναφέρει τα εξής:
1) Με τη σημερινή της ανακοίνωση, η Τράπεζα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (Private Sector Involvement – PSI) με άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα.
2) Επισημαίνεται ότι η, από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, δια ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του. Κατ’ ακολουθία, η υπόψη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων.
3) Ενόψει των ανωτέρω, η Τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως".
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου