Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης»

«Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έθεσε σε εφαρμογή με απροκάλυπτο τρόπο ένα σχέδιο που είχε σκοπό την άντληση υπέρογκης δανειοδότησης από εταιρείες που "κατασκευάστηκαν" με τη...
συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις με σκοπό να λάβουν χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δάνεια από την Τράπεζα Proton με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και των λοιπών μετόχων. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν εν τέλει για σκοπούς εντελώς άλλους από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν.

»Ο κ. Λαυρεντιάδης διέπραξε απάτη σε βαθμό κακουργήματος αφού παραπλάνησε τους λοιπούς μετόχους της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αποκρύπτοντάς τους βασικά στοιχεία των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσαν στην μη χρηματοδότηση ή στη διαφορετική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου».
Αυτά αποδίδει η ίδια η (νέα) διοίκηση της Proton Bank στον πρώην μεγαλομέτοχο της Τράπεζας κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην πολυσέλιδη μήνυση που κατέθεσε, προ μερικών ημερών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στο δικαστικό της έγγραφο η διοίκηση της Proton Bank χαρακτηρίζει τον κ Λαυρεντιάδη «ηγετική φυσιογνωμία μίας ομάδας που είχε εγκληματική δράση». Ακόμη αναφέρεται σε «δόλιες, παράνομες και ζημιογόνες ενέργειες» του κ. Λαυρεντιάδη και άλλων οκτώ μελών του παλαιού διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος. Παράλληλα αποκαλύπτει σειρά παρεμβάσεων του κ. Λαυρεντιάδη στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας προκειμένου να μην αποκαλύπτονται οι παράνομες συναλλαγές.
Η 35σελιδη μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της Proton Bank που αποκαλύπτει το «Βήμα» κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2012, στην Εισαγγελία Αθηνών. Στο έγγραφο ζητείται η «παραδειγματική τιμωρία» του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του ενώ σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση της Proton Bank θα παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγουσα λόγω της περιουσιακής βλάβης που υπέστη σε ύψος 200 εκατ. ευρώ. Το έγγραφο του νέου διοικητικού σχήματος της Proton Bank περιλαμβάνει σειρά νέων στοιχείων για την υπόθεση ενώ περιέχει και βαρείς χαρακτηρισμούς για τον κ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του.
Οπως αναφέρεται στην μήνυση «ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της. Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα».
Οπως δε προστίθεται αμέσως μετά «καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου έπαιξε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος, με τη σύμπραξη των συμβούλων, συνεργατών του και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων, παρενέβη στην διαδικασία έγκρισης πιστοδοτήσεων μέσω της αντικατάστασης των μέχρι τότε στελεχών της Proton με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, τα οποία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις, πρώην στελέχη των εταιρειών του»,
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της μηνυτήριας αναφοράς είναι όσα σημειώνονται για την διάλυση των εσωτερικών ελέγχων της Proton Bank από τον κ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του.
Οπως σημειώνεται «η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης παρόλο που διέθετε επικαιροποιημένο κανονισμό και έξι υπαλλήλους και κατά τα έτη 2008 και 2009 είχε διενεργήσει ελέγχους στις Διευθύνσεις Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Banking με αντικειμενικότητα και ορθή απεικόνιση του πιστωτικού κινδύνου, αποδυναμώθηκε επίσης σημαντικά με τις αλλαγές και τις μετακινήσεις των στελεχών που έγιναν από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του έργου της και την ανεπαρκή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Ετσι η Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής παρά το σημαντικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και την περαιτέρω αλματώδη μεγέθυνση του, δεν εντάχθηκε στο ελεγκτικό έργο της».
Τέλος ενδεικτικό του ύφους της μηνυτήριας αναφοράς και του κλίματος σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη είναι και το απόσπασμα όπου σημειώνεται ότι «πέραν κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας όλοι οι νυν μηνυμένοι ενώθηκαν με κοινό σκοπό και με κοινή εγκληματική δράση για να διαπράξουν, τόσο σε βάρος της νυν σε εκκαθάριση Τράπεζας Proton, όσον και σε βάρος της Τράπεζας μας, πράξεις μεταξύ άλλων απάτης κι απιστίας. Ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν ηγετική φυσιογνωμία αυτής της ομάδας και αυτός που εξ υπαρχής διηύθυνε την οργάνωση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: