Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Να μειωθούν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ ζητά η Τρόικα
Τη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ που έχουν ιδιωτικοποιηθεί υποδεικνύει μεταξύ των άλλων με επιστολή της στην κυβέρνηση η τρόικα, ενόψει την έλευσης της αντιπροσωπείας της εδώ προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη δανειακή σύμβαση της χώρας. Η τρόικα θεωρεί ότι οι μισθοί στις ΔΕΚΟ είναι υψηλοί και επιβαρύνουν συνολικά - όπως...
επισημαίνεται στην επιστολή - το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σημειώνεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από 20 ημέρες κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου στην Αθήνα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις υποδομών (σ.σ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και άλλες) έχουν βασιστεί σε μια παράδοση γενναιόδωρων αμοιβών, οι οποίες τώρα πρέπει να μειωθούν.
Η τρόικα στην επιστολή της ανοίγει γενικώς το θέμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε γνωστό και από την προχθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Πρωθυπουργό. Ειδικότερα αναφέρεται στον κατώτατο μισθό, αλλά και στον 13ο και τον 14ο μισθό και στις ωριμάσεις, ζητώντας να τεθούν στον κοινωνικό διάλογο με στόχο να βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Το θέμα προβλέπεται να είναι από τα καυτά του επόμενου διαστήματος, καθώς η τρόικα έχει επικεντρώσει πλέον το ενδιαφέρον της, ενόψει του επικείμενου νέου Μνημονίου, στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας. Ανάμεσά τους, προτεραιότητα δίνει στη μείωση του μισθολογικού κόστους.
ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Μάχη αναμένεται να δοθεί και στο μέτωπο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η τρόικα είναι βέβαιο ότι δεν θα ικανοποιηθεί απολύτως από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ήρθε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει στην επιστολή της προς την κυβέρνηση και αναφέρεται μεταξύ των άλλων στους μεταφορείς, αλλά και στους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, η Κομισιόν επισημαίνει σαφώς ότι το άνοιγμα που έγινε δεν ήταν επαρκές, ότι δεν μειώθηκαν οι αμοιβές των συμβολαιογράφων που παραμένουν υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, δεν καταργήθηκαν επί της ουσίας οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων και δεν άλλαξε το σύστημα διαμόρφωσης τιμών των μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Η φοροδιαφυγή είναι ακόμη ένα θέμα που θέτει η τρόικα στην επιστολή της, καθώς πλέον είναι προφανές και γι' αυτήν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης των φορολογικών εσόδων με νέους φόρους και δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινωνία να συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Εκτός από διαρθρωτικές αλλαγές, η τρόικα περιμένει και περικοπές δαπανών στο Δημόσιο. Παρότι στην επιστολή της δεν θέτει ευθέως θέμα απολύσεων, περιμένει κλείσιμο φορέων που δεν επιτελούν ουσιαστικό έργο, με κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων απασχόλησης.
Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/01/blog-post_07.html#ixzz1ilJOx2j9
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου