Οι πληροφορίες που έχω από προχτές είναι ότι το κούρεμα θα είναι τουλάχιστον 70%. Ενδεχομένως να φτάσει και το 80%, αλλά το 70% είναι σχεδόν δεδομένο.
Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι...
όταν μου το είπαν πέταξα από τη χαρά μου. Στο βαθμό που αν επιβεβαιωθεί οτιδήποτε πάνω από 70% (άσχετα επιτοκίου και άσχετα με ποιο νομικό δίκαιο) σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -απλά θα χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια από ότι αν το κούρεμα ήταν αυτό που θα ήθελα.
Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι το ιδανικό κούρεμα (που θα ήθελα να δω και που μας συμφέρει) είναι κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Ένα κούρεμα 70% - 80% δεν φτάνει τα 200 δισ. μεν, αλλά είναι πολύ κοντά στον στόχο δε.
Αν υποθέσουμε ότι το κούρεμα συμφωνηθεί στο 80%, τότε το συνολικό εναπομείναν χρέος της Ελλάδος θα είναι περίπου 200 δισ. ευρώ, ή λίγο κάτω από το 100% του ΑΕΠ.
Μια χώρα με χρέος 100% του ΑΕΠ παραμένει στη ζώνη του κινδύνου μεν, αλλά καμία σχέση με το προηγούμενο χρέος που είχαμε. Δεν είναι μικρό, αλλά με λίγη προσπάθεια και καμιά 15αριά δισ. να μας διαγράψει (με ανταλλαγή ομολόγων) η ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι ένα νούμερο που μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να καταστρέφει (όπως σήμερα) την οικονομία μας.
Όσον αφορά το ποσό που θα εκταμιευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δυστυχώς οι εκτιμήσεις παραμένουν στα 30 δισ. ευρώ. Για μένα αυτό το νούμερο υπολείπεται κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ (συντηρητικά) και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετό για να κάνει τις τράπεζες αρκετά ρευστές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως και στο βαθμό που πράγματι δούμε ένα κούρεμα πάνω από 70%, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους που έχουμε θα φύγει από πάνω μας και σε μεγάλο βαθμό θα πάρουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Το πως θα την εκμεταλλευτούμε όμως αυτή την δεύτερη ευκαιρία είναι άλλο θέμα συζήτησης και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.
Τώρα αν υποθέσουμε ότι το σενάριο εξελιχτεί όπως περίπου σας το περιέγραψα (κάτι που ελπίζω), το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η αγορά.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το πόρισμα θα είναι άκρα θετικό στο ταμπλό. Πόσο θετικό; Γενικά νομίζω περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε, χωρίς αναγκαστικά να έχω κάποιους στόχους για τον ΓΔ.
Και στο βαθμό που διοχετευτούν τα 30 δισ. για αύξηση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα (όπως λογικά θα συμβεί), ο τραπεζικός κλάδος δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την άνοδο.
Μετοχές που θα υπέρ-αποδώσουν, θα είναι οι βιώσιμες εταιρείες χωρίς προβλήματα στους ισολογισμούς τους, που ναι μεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, αλλά όχι στο βαθμό να είναι μη βιώσιμες. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο κλάδο υπόψη και νομίζω ότι η άνοδος θα είναι καθολική.
Προσοχή όμως, διότι πολλά χαρτιά έχουν επηρεαστεί σε βαθμό που δεν σώζονται. Έχουμε πολλές μετοχές σε αυτή την κατηγορία και θα πρέπει άπαντες να κάνουν μια βόλτα από τους ισολογισμούς προς εξερεύνηση.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν θα μπορέσει να χαλαρώσει το δύσκολο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής που μένει ακόμα να γίνει. Η τρόικα θα είναι ακόμα κοντά μας για ορισμένα χρόνια, εκτός αν στα επόμενα 2-3 χρόνια κάνουμε την έκπληξη. Το παρήγορο όμως είναι ότι τουλάχιστον ο προϋπολογισμός θα πάρει μια μεγάλη ανάσα το 2012 από τους τόκους. Δυστυχώς έχουμε ακόμα πολλές τρύπες να μπαλώσουμε, άσχετα αν μας χαρίσουν και το 80% του χρέους (του ιδιωτικού δηλαδή όχι του διακρατικού).
Αυτό όμως που θα γίνει είναι ότι θα μπουν οι βάσεις για μια αλλαγή της πτωτικής τάσης στην οικονομία. Λογικά θα δημιουργηθούν προσδοκίες για ανάκαμψη και αυτό θα προσπαθήσει να το προεξοφλήσει τόσο το χρηματιστήριο όσο και η πραγματική οικονομία.
Από εκεί και πέρα όμως, είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας να κάνει τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους εμπλεκόμενους της αγοράς να αποπειραθούν να επενδύσουν.
Εκεί δυστυχώς κρατώ μικρο καλάθι, διότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο σύνολο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και θα πιστέψω ότι θα γίνουν αλλαγές μόνο όταν τις δω!! Άσχετα όμως από το τι αλλαγές γίνουν και αν γίνουν, προσδοκίες θα δημιουργηθούν και λογικά θα δούμε θετικές αλλαγές στην οικονομία άμεσα. Σε τι ποσοστό είναι άγνωστο.
Στο σύνολο πάντως, εκτιμώ ότι το κούρεμα θα επιδράσει θετικά, ειδικά στο βαθμό που είναι αρκετά μεγάλο και στο βαθμό που τα πράγματα εξελιχτούν όπως νομίζω. Και στο βαθμό που τα πράγματα εξελιχτούν ομαλά και δεν έχουμε αναταράξεις και εκπλήξεις, εκτιμώ ότι το 2013 θα δούμε τον ΓΔ σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από φέτος.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου