Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην κρατική ιατρική περίθαλψη, σχολιάζει το «BBC» σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του που... εξετάζει τις επιπτώσεις της κρίσης στο Σύστημα Υγείας. Η ανταπόκριση από την Αθήνα εστιάζει σε μία γυναίκα από τη Σάμο, η οποία αφού έχασε τη μικρή επιχείρησή της λόγω χρεών προς...
τις τράπεζες υπέστη εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε καροτσάκι. Στη συνέχεια, διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά οι γιατροί διέκοψαν τις θεραπείες της λόγω απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών. Οταν οι κοινωνικές υπηρεσίες ανέλαβαν την υπόθεσή της, την μετέφεραν παρά την επιθυμία της σε Γηροκομείο στην Αθήνα, με την ίδια να αναρωτιέται εάν αξίζει να πεθάνει επειδή η χώρα της αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και το Σύστημα Υγείας έχει αποτύχει να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων σαν εκείνη.
Το «BBC» σημειώνει ότι στο πλαίσιο των βάναυσων περικοπών ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία έχει μειωθεί έως και κατά 40%, επιβαρύνοντας ένα Σύστημα Υγείας που αντιμετώπιζε ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόμενα διαφθοράς. Ολα αυτά την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, αλλά πλέον και από τη μεσαία τάξη, χάνουν την πρόσβασή στο ΕΣΥ.
Εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί ότι εν μέσω κρίσης είναι πολύ πιο πιθανό για κάποιον να διστάσει να δώσει τα λεφτά που απαιτούνται για κάποιες κρίσιμες παρόλα αυτά εξετάσεις και θεραπείες, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία για καρκινοπαθείς.
Επικαλούμενο στοιχεία από έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», το «BBC» αναφέρει ότι περίπου το 15% των Ελλήνων που επηρεάζονταν από την κρίση το 2009 ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε σχέση με το 2007. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι σήμερα είναι υπερδιπλάσιο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το ελληνικό κράτος έχει επικρίνει τα πορίσματα της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet» ως πρώιμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ευθύμιος Καρδάρας, τονίζει ότι διώκονται όσοι γιατροί ζητούν φακελάκι από ασθενείς και ότι δεν έχει υπάρξει καμία εντολή άρνησης ιατρικής περίθαλψης σε ανέργους.
Το ρεπορτάζ του «BBC» υπενθυμίζει ότι πριν από περίπου μία δεκαετία το ελληνικό Σύστημα Υγείας κατατασσόταν 14ο παγκοσμίως στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα πιο αποδοτικά Εθνικά Συστήματα Υγείας. Ωστόσο, από τότε, όπως σχολιάζει το «BBC», οι προσπάθειες παροχής πλήρους περίθαλψης σε όλους τους Ελληνες έχουν προσκρούσει σε ισχυρά συμφέροντα, κυρίως ιδιωτικών γιατρών και κλινικών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα «ετοιμόρροπο και υποχρηματοδοτούμενο Σύστημα Υγείας», που λειτουργεί με λιγότερο του 9,6% του ελληνικού ΑΕΠ και με τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών προς ασθενή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες απευθύνονται σε κλινικές του δρόμου που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι κάλυπταν κυρίως ανάγκες αλλοδαπών. Ο αριθμός των Ελλήνων που περιθάλπονται σε αυτές έχει τετραπλασιαστεί στην Αθήνα, στα δε προάστια η αναλογία είναι 8 Ελληνες ασθενείς προς έναν μετανάστη, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου.
Σημειώνεται ότι οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν αύξηση κατά 40% των αυτοκτονιών και η επανεμφάνιση ασθενειών όπως φυματίωση, ελονοσία και ηπατίτιδα. Επίσης, τονίζεται ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων HIV κατά 52% μόνο για φέτος. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως σε ενδοφλέβια χρήση ουσιών, ενώ το «Lancet» ανέφερε ότι ορισμένοι ασθενείς μολύνονται εσκεμμένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα των 700 ευρώ και στο φαρμακευτικό πρόγραμμα για ναρκομανείς. Στο ίδιο ανησυχητικό πλαίσιο εντάσσεται και η αύξηση της συχνότητας μη-ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, με όλο και περισσότερους νέους και νέες να καταφεύγουν την ίδια στιγμή στην πορνεία.
Ο εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου σημειώνει ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη, την ώρα που τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας εξωθείται σε συνθήκες φτώχειας.
από τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης
Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/12/bbc_21.html#ixzz1hCHXADKS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου