Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Προς αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού 9-11%

Από μέρα σε μέρα μετατίθεται η ανακοίνωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα μεσοσταθμικό ποσοστό αύξησης, που θα κυμαίνεται μεταξύ 9% και 11%.
Η κυβέρνηση καταλήγει σε αυτό το ποσοστό γιατί πολιτικά δεν αντέχει να...

ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις τουλάχιστον 15%. Ήδη οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με το χαράτσι των ακινήτων, το οποίο κακώς συνδέθηκε με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και από «χαράτσι Βενιζέλου», μετατράπηκε σε «χαράτσι ΔΕΗ», ενώ υπάρχει και το πρόβλημα του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο αποφασίστηκε μεγάλη αύξηση.

Ωστόσο, η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για τις αυξήσεις τιμολογίων μεταξύ 9% και 11% θα σημάνει αναπόφευκτα την επιδείνωση της θέσης της εισηγμένης, με δεδομένο ότι ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Ήδη κοινωνοί της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έχουν γίνει οι οικονομικοί υπουργοί, με επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις κάτω του 15%, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικού, τις καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών και το υψηλό παραγωγικό κόστος λόγω των τιμών των καυσίμων, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και της μειωμένης υδραυλικότητας, θα έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων.



Σύμφωνα δε με πληροφορίες του euro2day, το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τοκοχρεολυτικές δόσεις ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που υπό τις παρούσες συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολο.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ ανάρτησε τη γνωμοδότησή της για την αύξηση που θα πρέπει να ισχύσει στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ηλεκτρικού (ενέργεια).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής, το μέσο έσοδο ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) για το 2012 θα πρέπει να ανέλθει σε 78,65 ευρώ, έναντι 69,78 ευρώ το 2011 (+12,7 %).

Για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, η ΡΑΕ προτείνει 89,8 ευρώ για την οικιακή κατανάλωση, 93,7 ευρώ για την επαγγελματική και 77,9 ευρώ για τις λοιπές καταναλώσεις (αγρότες, ΟΤΑ κ.λπ.).

Ωστόσο, σημασία έχει ότι η ΡΑΕ γνωμοδοτεί υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων στη μέση τάση (μεγάλη εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση) και επιπλέον συνιστά:

· Την κατάρτιση από μέρους της ΔΕΗ νέου τιμοκαταλόγου για το ανταγωνιστικό σκέλος των ρυθμιζόμενων τιμολογίων χαμηλής τάσης (περιορισμός των τιμολογίων),

· Τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής, ανά εξάμηνο, του ανταγωνιστικού σκέλους των ρυθμιζόμενων τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ εισηγείται τα εξής:
Μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε έτους, η ΔΕΗ καταθέτει στη ΡΑΕ ενημερωμένα στοιχεία (απολογιστικά και προϋπολογιστικά) για το κόστος των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της το τρέχον έτος. Η ΡΑΕ θα ελέγχει τα στοιχεία αυτά, καθώς και συμπληρωματικά που κρίνει σκόπιμα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητάς της (απολογιστικά στοιχεία και προβλέψεις Οριακής Τιμής Συστήματος, κόστος επικουρικών υπηρεσιών και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, κόστος νεοεισερχόμενων παραγωγών, ανταγωνιστικά τιμολόγια τρίτων προμηθευτών κ.λπ.), συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για την προηγούμενη έγκριση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων.

Εάν διαπιστωθούν σημαντικές αποκλίσεις, πάνω από ±15%, από το μέσο κόστος που είχε χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του προηγούμενου καθορισμού των τιμολογίων ρυθμιστικού ελέγχου, τότε μέχρι την 1η Ιουνίου η ΡΑΕ θα γνωμοδοτεί προς το ΥΠΕΚΑ την τροποποίηση των τιμολογίων, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση ή μείωση, ανάλογα με τη διαπιστωθείσα απόκλιση.

Διαφορετικά, οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες μέχρι το επόμενο βήμα της μετάβασης, δηλ. το επόμενο εξάμηνο.



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/672628/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: