Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

THN ΑΝΟΙΞΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ALPHA - EUROBANK
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η δημιουργία του ενιαίου σχήματος της Alpha με την Eurobank καθώς οι δύο τράπεζες προχωρούν στην από κοινού αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου την ερχόμενη Άνοιξη. Στη διάρκεια των πρόσφατων γενικών... 
συνελεύσεων τους εγκρίθηκε η μεταξύ τους συγχώνευση με τους μετόχους να δίνουν εξουσιοδότηση στα διοικητικά τους συμβούλια να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες και την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση . Όπως είπε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο β΄ τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς, με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το ύψος της. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Ν. Νανόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενους στους μετόχους της τράπεζας τόνισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψει το επενδυτικό κλίμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων για την πτωτική πορεία της τιμής της μετοχής και τα προβλήματα επάρκειας που θα αντιμετωπίσει η Alpha Bank από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι αυτά δεν οφείλονται στο γεγονός ότι έδωσε «στραβά δάνεια», αλλά στις τοποθετήσεις της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δύσκολα θα ξαναδούμε τις τιμές στις οποίες έφτασαν οι μετοχές των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι η συγχώνευση με την Eurobank αποτελεί μία νέα αρχή, ενώ αναφερόμενος στη κυβέρνηση Παπαδήμου εξέφρασε την ελπίδα να συμμαζευτεί λίγο η κατάσταση στη χώρα.

Νανόπουλος 
Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα λειτουργεί υπό το νέο διακριτικό τίτλο Alpha Eurobank. Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι «μια ιστορική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα, ενισχύει τις προοπτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας και δίνει ένα θετικό μήνυμα προοπτικής συνολικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. ίδιος αφού σημείωσε ότι «επιταγή των ημερών μας και της συγκυρίας είναι η συνεργασία, η ένωση των δυνάμεων, η σύγκλιση και η συμπόρευση», υπογράμμισε πως «το σχέδιο συγχώνευσης της Eurobank με την Alpha Bank που ανακοινώθηκε στο τέλος Αυγούστου, δείχνει ότι συλλαμβάνοντας έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών, δεν προσαρμοζόμαστε απλώς αλλά, αναλαμβάνοντας μια συγκεκριμένη στρατηγική πρωτοβουλία, κινούμαστε δυναμικά προς το μέλλον».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG χαρακτήρισε τη συνένωση αυτή, «ιδανικό συνδυασμό δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αξιών και επιχειρηματικών προτύπων», τονίζοντας ότι θα είναι η 23η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρωζώνη με συνολικό ενεργητικό 145 δισ. ευρώ, 98 δισ. ευρώ χορηγίες και 68 δισ. ευρώ καταθέσεις, θα διαθέτει δίκτυο 2.300 καταστημάτων και περίπου 34.000 εργαζόμενους. 

Ενοποίηση
Σύμφωνα με το διαδικαστικό η ολοκλήρωση η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί τις επόμενης εβδομάδες με την καταχώριση της σχετικής εγκριτικής απόφασης στο Μητρώο Α.Ε.
της έγκρισης της συγχώνευσης από τις Γενικές Συνελεύσεις 
Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών, θα παύσει η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Alpha Eurobank, που θα εκδοθούν λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που συνεπάγεται η συγχώνευση, θα πραγματοποιηθεί εντός μίας εβδομάδας από την ημέρα παύσης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank. 

Σε κομβικό ρόλο ο Ν. Καραμούζης
Τις κορυφαίες θέσεις στο νέο σχήμα θα κατέχουν πέραν του Ι. Κωστόπουλου και των εκπροσώπων του fund του Κατάρ , οι κ. Νανόπουλος και Μαντζούνης από την Alpha Bank . Περαιτέρω σημαντικός θα είναι ο ρόλος του σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank καθηγητή Ν. Καραμούζη ο οποίος διακρίνεται για την ικανότητα του να αφουγκράζεται την τάση της τραπεζικής αγοράς και να προβαίνει στις κατάλληλες κινήσεις προκαλώντας πολλές φορές τις εξελίξεις. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Καραμούζης διακρίθηκε ιδιαίτερα στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δημιουργώντας από τη μία μεριά τις προοπτικές για την ευρεία εξάπλωση της λιανικής τραπεζικής και από την άλλη τις προϋποθέσεις για την εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Πολλές φορές οι προβλέψεις του καθηγητή Καραμούζη έχουν αποτελέσει βάσει δεδομένων για τη χάραξη της πολιτικής όχι μόνο της τράπεζας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μελέτη του για την πλήρη αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. 

Προοπτικές 
Σύμφωνα με αυτήν οι σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ του 1994 και του 2007 στηρίχθηκαν στην ταχεία αύξηση της εγχώριας ζήτησης και της κατανάλωσης. Μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας μπορούσε να αντιμετωπιστεί πλέον μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και όχι με την υποτίμηση του νομίσματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της σημερινής πρωτοφανούς κρίσης, κατά την Eurobank. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια αποτελεί «αυτοσκοπό» αλλά και «κομβικό παράγοντα» της επιτυχίας του Μνημονίου, σύμφωνα με την έρευνα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε ήταν η αποβιομηχάνιση, η φθίνουσα πορεία του γεωργικού τομέα και η μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία υπηρεσιών (διόγκωση του δημόσιου τομέα, το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης στο ΑΕΠ και το χαμηλό τεχνολογικό περιεχόμενο της παραγωγής). «Η ανατροπή αυτών των τάσεων αποτελεί προϋπόθεση ανάκαμψης» και το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί στις εξαγωγές και στις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να υποκαταστήσουν τα μερίδια της κατανάλωσης και του δημόσιου τομέα στο ΑΕΠ. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να προχωρήσει:
1. Η αναβάθμιση και βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος που επιδρά στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
2. Η αναβάθμιση της παιδείας και σύνδεση με την οικονομία.
3. Η ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και των λειτουργιών του.
4. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια.
5. Η στροφή στην εξωστρέφεια και το ποιοτικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας.


http://fimotro.blogspot.com/2011/11/thn.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: