Το νέο "κοστούμι" θα...
προστεθεί στους φόρους και τις περικοπές δαπανών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή με τον προϋπολογισμό του 2012. Αποτελεί μέρος του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και θα ενσωματωθεί ως παράρτημα στο νόμο κύρωσης του νέου προϋπολογισμού.
Το Μεσοπρόθεσμο, όπως ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούλιο, περιλάμβανε για την περίοδο 2011- 2015 πρόσθετα (του μνημονίου) μέτρα αξίας 26,2 δισ. ευρώ. Κρίθηκε απαραίτητη η λήψη τους, γιατί λόγω αστοχιών και ύφεσης, τα λεφτά που περίμενε η κυβέρνηση και η τρόικα, δεν θα ερχόντουσαν.
Το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Καθώς η ύφεση είναι μεγαλύτερη, τα εισπρακτικά και άλλα μέτρα δεν αποδίδουν. Έτσι, οι «τρύπες» έκλεισαν φέτος με την ταχύτερη εφαρμογή μέτρων του μεσοπρόθεσμου (αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μεγαλύτερη περικοπή επενδύσεων), δημιουργώντας «κενά» που πρέπει να καλυφθούν.
Το μεσοπρόθεσμο ολοκληρώνεται για να κατατεθεί στο νόμο του προϋπολογισμού πριν τη ψήφισή του από τη Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για πίνακες παρεμβάσεων που θα φτάνουν χρονικά έως το 2015.
Η τρόικα υπολογίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα για την διετία 2013- 2014 ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ επιπλέον. Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να πείσουν ότι πολλά από τα νέα μέτρα δεν θα χρειαστούν, διότι το όφελος από το PSI θα φτάσει για να καλύψει μεγάλο μέρος από την «τρύπα».
Ωστόσο, στελέχη της τρόικας φέρεται να διαφωνούν, ζητώντας το μνημόνιο να υλοποιηθεί κατά γράμμα ώστε να έρθει πιο γρήγορα η μείωση του χρέους. Επίσης αμφιβάλουν ότι δεν θα υπάρχουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό έως τότε αφού μέσα σε έναν μήνα η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει υστέρηση εσόδων 1 δισ. ευρώ (τον Οκτώβριο έναντι του αναθεωρημένου στόχου που τέθηκε στην αρχή του ίδιου μήνα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού).
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου κρίθηκε απαραίτητη. Αιτίες είναι οι νέες προβλέψεις για την οικονομία (ΑΕΠ, ανεργία, πληθωρισμός, ζήτηση κλπ.), η επανεκτίμηση των αποδόσεων των παρεμβάσεων που είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο, η αλλαγή του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (χαμηλότερη απόδοση σε περισσότερα χρόνια), οι νέες παρεμβάσεις που εν τω μεταξύ υιοθετήθηκαν αλλά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου «και οδηγούν σε σημαντικότατες μειώσεις των πληρωμών για τόκους στην τριετία 2012-2014».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου