Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έρευνα για βουλευτικές καταθέσεις στην Ελβετία

Ανω-κάτω ήρθε (πάλι) ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με αφορμή –αυτή τη φορά– την καταγγελόμενη απροθυμία τους να πέσει φως στις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία επειδή καταθέτες είναι... και εκπρόσωποί του.

Το θέμα ανέδειξε ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής...

Ιωσήφ Ζησιάδης (στην «Ερευνα» του Π. Τσίμα), λέγοντας ότι υπάρχουν βουλευτές που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας. Όπως υποστηρίζει, όταν ρώτησε την υπουργό Οικονομίας της χώρας για ποιο λόγο δεν ενεργεί ώστε να αντιμετωπισθεί η «έξοδος» καταθέσεων από την Ελλάδα, η ίδια του απάντησε πως έχει προτείνει από το 2005 στην Ελλάδα μία φορολογική συμφωνία «αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και έξι χρόνια κωφεύουν». Το συμπέρασμα του κ. Ζησιάδη; «Οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω ότι τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να ανοιχτούν λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να ισχύει με όλες τις χώρες του κόσμου».

Το θέμα «έφεραν» στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Κ.Τζαβάρας και Γ. Γιακουμάτος, οι οποίοι ζήτησαν από τον Φ. Πετσάλνικο να ενεργήσει ώστε να διαπιστωθεί εάν οι κατηγορίες είναι αληθείς.

Από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής έγινε γνωστό ότι ο κ. Πετσάλνικος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ζησιάδη, ενώ έχει ζητήσει από τον Ευ. Βενιζέλο να παραδοθεί κάθε στοιχείο που να αφορά τραπεζικό λογαριασμό πολιτικών προσώπων στο εξωτερικό.

Από τον Ιούνιο η «επιχείρηση Ελβετία» 

Συμπτωματικά, ο κ. Βενιζέλος πριν από εφτά ημέρες είχε δηλώσει στη Βουλή ότι πρόκειται να υπογραφεί σύντομα προσύμφωνο με την Ελβετία για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες.

Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει τα ποσά που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων  «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα ή την περιουσία τους.

Η σχετική «επιχείρηση Ελβετία» είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και ήταν μία από τις πρώτες ανακοινώσεις που είχε κάνει τότε ο νέος υπουργός Οικονομικών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: