Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Σύγχυση και... θλίψη σε Γερμανία και Γαλλία- «Τους είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός», λέει το Μαξίμου

Σύγχυση και... θλίψη σε Γερμανία και Γαλλία- «Τους είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός», λέει το Μαξίμου 
Την ώρα που Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνοδηλώνουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προϊδεάσει την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία αυτή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Μιλώντας στον... ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπαςδήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον Πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. 

Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.
Θλίψη Σαρκοζί για την ελληνική κίνηση

Τη θλίψη του για την κίνηση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί όπως μετέφερε στενός του συνεργάτης στην εφημερίδα Le Monde. 

Παράλληλα, το Παρίσι εκτιμά ότι όλα πλέον πρέπει να γίνουν από την αρχή για την αποτροπή γενικευμένης κρίσης στην Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα είναι ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Αθήνας στην Ευρώπη, ενώ οι προσωπικές σχέσεις Σαρκοζί - Παπανδρέου ήταν πολύ καλές. 

Γερμανία: Εσωτερική υπόθεση το δημοψήφισμα 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος. 

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Επ' αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει». 

Κομισιόν: Αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση
Επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα περιμένει η ΕΕ, προτού εκφραστεί επί της προαναγγελίας δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.
«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε το βράδυ της Δευτέρας.



Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ tovima.gr/newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: