Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η «Μηχανή του Χρόνου» ξεκινά και φέτος το ταξίδι της, ανήμερα της εθνικής επετείου, γυρίζοντας το χρόνο πίσω στη «Μεγάλη Νύχτα της Κατοχής».

Από τη συνθηκολόγηση του Γεώργιου Τσολάκογλου και την είσοδο των κατακτητών στην Αθήνα μέχρι το πλιάτσικο των Γερμανών και τη λιμοκτονία των Αθηναίων, η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τη δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα που βασάνιζε το λαό της Αθήνας.

Οι κατακτητές λεηλατούν και...
κατάσχουν τα πάντα. Δε σέβονται ούτε τον αρχαιολογικό πλούτο της πρωτεύουσας. Ρακένδυτοι αθηναίοι ψάχνουν απεγνωσμένα στα σκουπίδια για ψίχουλα, ενώ κάθε πρωί όλο και περισσότερα θύματα του λιμού κείτονται στους δρόμους. Ο θάνατος βρίσκεται παντού. Η μαύρη αγορά αποτελεί τη μόνη λύση επιβίωσης και έρχεται για να ξεζουμίσει και την τελευταία σταγόνα περιουσίας του κατακτημένου λαού, ο οποίος βγαίνει στους δρόμους και οργανώνεται σε αντιστασιακές οργανώσεις ξεκινώντας έτσι το δικό του πόλεμο εναντίον των κατακτητών. Ο δρόμος για την απελευθέρωση από τον ανελέητο γερμανικό ζυγό είναι γεμάτος θύματα.

Σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο θα μας βοηθήσουν τα σπάνια πλάνα του ηρωικού κινηματογραφιστή Άγγελου Παπαναστασίου, ο οποίος αψηφώντας των κίνδυνο των Γερμανών τόλμησε να απαθανατίσει την εικόνα της Αθήνας την τραγική περίοδο της κατοχής.

Στη «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στη 13:00 το μεσημέρι, από τη ΝΕΤ.













Δεν υπάρχουν σχόλια: