Πτώση τιμών άνω του 15% στις κατοικίες, η οποία φτάνει και το 20% στις ακριβές συνοικίες της Αθήνας, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010, δείχνουν τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού γραφείου RE/MAX για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Την ίδια περίοδο, τα ακίνητα που πουλήθηκαν πανελλαδικά με τη διαμεσολάβηση του δικτύου της RE/MAX ήταν σχεδόν σε ποσοστό 80% κατοικίες (κυρίως παλαιές και...
ελάχιστες νεόδμητες), σε ποσοστό 10% οικόπεδα-αγροτεμάχια και σε ποσοστό κάτω από 8% επαγγελματικά.
Το πρώτο μισό του 2011 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να υπάρχει σε παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα, και σε μικρότερου εμβαδού, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν.
Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων(γραφείων, καταστημάτων κτλ.), ενώ επίσης ελάχιστες είναι και οι αγοραπωλησίες οικοπέδων-αγροτεμαχίων.
Στην Αττική, το ποσοστό των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν κάπως υψηλότερο (86% και 10% αντίστοιχα), ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια περιορίστηκαν στο 4%. Στη Θεσσαλονίκη, ήταν συντριπτικό το ποσοστό των κατοικιών (97%) και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα, ενώ απουσίασαν εντελώς τα οικόπεδα-αγροτεμάχια.
Στην υπόλοιπη χώρα, το ποσοστό των κατοικιών περιορίστηκε στο 74%, τα οικόπεδα-αγροτεμάχια άγγιξαν το 20%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα το υπόλοιπο 6%.
Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος. Πανελλαδικά, οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών αποτέλεσαν το 50% του συνόλου, σε αντίθεση με τα νέα ακίνητα (έως 5ετίας), που μόλις ξεπέρασαν το 20%. Στην Αττική, οι παλαιές κατοικίες έφθασαν το 60%, ενώ οι νέες μόλις το 13%, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 57% και στο 20% αντίστοιχα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπήρξε σχετική ισορροπία μεταξύ των πολύ παλαιών και των νέων κατοικιών (33% και 31% αντίστοιχα).
Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών πανελλαδικά, παρατηρούμε σαφή προτίμηση κατά 80% περίπου στους μικρούς και στους μεσαίους χώρους (μέχρι 110 τ.μ.). Στην Αττική, το ποσοστό των μικρομεσαίων έφθασε στο 72%, στη Θεσσαλονίκη στο 74%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πλησίασε το 90%!
Όσον αφορά στις τιμές σε πανελλαδική κλίμακα, πιέστηκαν προς τα κάτω και μέχρι 15%, σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, σε κάποιες ακριβές περιοχές της Αθήνας παρατηρήθηκε πτώση των τιμών έως και 20%.
Σύμφωνα με τα στελέχη της RE/MAX, σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την κτηματαγορά το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι το δεδομένο πλέον πάγωμα των στεγαστικών δανείων από την πλευρά των τραπεζών καθώς και η κακή πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζονται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν, όπως το τέλος ακινήτου, καθώς και τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια που προκαλείται από την ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα εξαιτίας της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Με βάση τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX, η ζήτηση για αγορά ορισμένων κατηγοριών ακινήτων κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι τιμές στα συγκεκριμένα δεν μειώθηκαν σημαντικά.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η πορεία της κτηματαγοράς εξαρτάται σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων και η σταθεροποίηση της οικονομίας θα φέρουν κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου