Καλό κλίμα και συχνή ταύτιση απόψεων" διαπιστώνεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Vodafone και Wind για συνένωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, οι συζητήσεις εξελίσσονται τόσο καλά που δεν αποκλείεται ακόμη και να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες 15 μέρες.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εμφανίζονται να...
έχουν συμφωνήσει ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος στην σημερινή ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παίκτης ικανός να σταθεί στα ίσια απέναντι στο αντίπαλο δέος Cosmote-OTE που τη στιγμή αυτή αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της αγορά.
Παρότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν την διαπραγμάτευση σε εξαιρετικά καλό κλίμα, ακόμη αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε και έχει υποβληθεί προς τις αρμόδιες αρχές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, αίτημα συγχώνευσης.
Οπως σημειώνουν, πηγές της αγοράς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, ιδίως από την πλευρά της Vodafone, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, θα πρέπει αμέσως μόλις προκύψει συμφωνία και πριν από την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος συγχώνευσης να ενημερωθούν οι χρηματιστηριακές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται εύκολο να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εγκρίσεων από εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με βάση τα έσοδα του 2010 το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 52%. Ετσι, θα προκύψουν θέματα ανταγωνισμού και «δεσπόζουσας θέσης», στην αγορά τηλεφωνίας, που έχει πολύ αυστηρές ρυθμίσεις στη περίπτωση που ένας παίκτης αποκτήσει μερίδιο 50% ή περισσότερο.
Αν υπάρξει συμφωνία, η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα αποτελείται στην ουσία από δύο παίκτες οι οποίοι θα μοιράζονται την πίττα της αγοράς σχεδόν στη μέση, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συγκέντρωση του συνόλου της αγοράς σε δύο εταιρείες θεωρείται το σημείο που κάνει δύσκολη την έγκριση μια πιθανής συγχώνευσης, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές εμφανίζονται "δύσκολες" στο να εγκρίνουν επιχειρηματικές κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων.
Βέβαια όλοι επισημαίνουν ότι η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη τώρα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με παλιότερα, όταν οι αρχές της ΕΕ απέρριπταν τέτοιες προτάσεις ιδίως στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.
Εν τούτοις, ακόμη και αν ένα αίτημα συγχώνευσης δεν γίνει δεκτό, διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση στην αγορά ότι κάποια "φόρμουλα" συμφωνίας μεταξύ Vodafone-Wind θα προχωρήσει «βρέξει - χιονίσει». Χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη πωλήσεων των δύο εταιρειών, έχουν ήδη αρχίσει ναπροεξοφλούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης, στις επαφές τους με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες.
Οπως σημειώνεται, αν δεν καταστεί δυνατό να συνενωθούν πλήρως οι δύο εταιρείες, για τους προαναφερθέντες λόγους, τότε θα προχωρήσουν στην εξέταση εναλλακτικών σεναρίων,όπως η συνένωση δικτύων, η συγχώνευση δικτύων λιανικής χωρίς, μάλιστα από κάποιους, να αποκλείεται και η μετατροπή της Wind σε MVNO (Mobile Virtual Network Operator).
Σε μεγάλο βαθμό, οι εξελίξεις στον τομέα αυτό θα εξαρτηθούν από το αν θα εμφανιστεί νέος παίκτης, ώστε να μην είναι μόνο δύο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο εισόδου στην αγοράς μιας εταιρείας που θα δημιουργήσει το δικό της δίκτυο θεωρείται μάλλον απίθανο, λόγω του υψηλού κόστους.
Ομως την πρόθεσή της για είσοδο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως MVNO (Mobile Virtual Network Operator) έχει ανακοινώσει ήδη Cyta Hellas, η οποία μάλιστα προτίθεται να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές μέσα στην επόμενη χρονιά και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε επαφές με τους τρεις υφιστάμενους παρόχους.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου