Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Με μεγάλη πτώση άνοιξε η Wall Street, στο κόκκινο Φρανκφούρτη και Μόσχα

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με μεγάλη πτώση στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της...
κρίσης χρέους της χώρας.

Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -3,35%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ο οποίος γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε στις 6.045,71 μονάδες, χάνοντας -3,07.

Στη Μόσχα, και τα δύο Χρηματιστήρια που είχαν ξεκινήσει πτωτικά παραμένουν στο «κόκκινο». Ο δείκτης RTS έχει πέσει στις 1.702,42 μονάδες (-5,36%) και ο Micex βρίσκεται στις 1.530,11 μονάδες (-3,58%).

Mε μεγάλη πτώση της τάξης του 4,5% άνοιξε και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Oι μεγάλοι φόβοι που ξύπνησε στις αγορές η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Standard & Poor's έστειλαν τα διεθνή χρηματιστήρια σε χαμηλό 11μήνου τη Δευτέρα, υπερισχύοντας των ανοδικών τάσεων που προκάλεσαν τα νέα για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης ΜSCI υποχώρησε 1%, επεκτείνοντας τις απώλειες 2,5 τρισ. δολαρίων που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα.

Oι μετοχές στην Ευρώπη όπως αντανακλώνται στον δείκτη FTSEurofirst 300 έχαναν 2%, αντιστρέφοντας τα προσωρινά κέρδη που είχαν αποκομίσει μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των δύο αυτών κρατών έπεσαν κατά 1% περίπου και οι διαφορές αποδόσεών τους με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα συρρικνώθηκε. Πτωτικά κινούνταν και το κόστος ασφάλισης για ενδεχόμενη χρεοκοπία τους (CDS).

Παρόλα αυτά, σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 1.700 δολάρια την ουγγιά ενισχυόταν ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τις επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Καμία εντύπωση δεν φαίνεται να έκαναν στους επενδυτές οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των αγορών μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

«Με τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν (την S&P)», είπε ο Angus Campbell, επικεφαλής πωλήσεων στην Capital Spreads, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο και αυτό είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι μεγάλη, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Το ευρώ σημείωνε άλμα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα «εφαρμόσει ενεργά» το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της για αγορά κρατικών ομολόγων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αγορές ισπανικών και ιταλικών χρεογράφων ως ανάχωμα στην κρίση χρέους.

Πολλοί αναλυτές όμως προβλέπουν ότι το ευρώ θα δυσκολευτεί να κρατήσει τα επίπεδα αυτά, καθώς οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν συμβάλλουν στη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.

«Ακόμα και αν αγοράσει η ΕΚΤ ομόλογα της Ιταλίας, οι ιδιώτες απλώς θα συνεχίσουν να τα πωλούν, ξεφορτώνοντας το ιταλικό τους ρίσκο... Η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράζει συνεχώς όλα αυτά τα ομόλογα μόνο και μόνο για να κρατούν σταθερές τις αποδόσεις», είπε ο Richard Falkenhall, αναλυτής νομισμάτων στην SEB στη Στοκχόλμη.

Στις 15:06 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου EUR κυμαινόταν στα 1,4384 δολάρια και δολαρίου /γεν JPY στα 78,11.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: