Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Google αγοράζει την Motorola Mobility


Σε μία συμφωνία - έκπληξη που άλλαζει τις ισορροπίες στον κλάδο της τεχνολογίας προέβη η Google.
Η τιμή που εξαγόρασε η Google τη Motorola Mobility είναι ενδεικτική της επιθυμίας της να μπει δυνατά στο χώρο των κινητών νέας τεχνολογίας που ήδη χαρακτηρίζεται "post-pc" («μετά τον υπολογιστή»), αλλά και της αξίας των περίπου 17.000 πατεντών που έχει κατοχυρώσει η Motorola, εξαιτίας των οποίων το λειτουργικό Android, αλλά και οι Apple, Microsoft είχαν πέσει πάνω σε διαφόρων ειδών νομικά κωλύματα. 
 
Η Google θα καταβάλει για την εταιρεία 12,8 δισ. δολ., ήτοι 40 δολ. ανά μετοχή, τίμημα που περιέχει "καπέλο" 73% σε σχέση με την μέση τιμή κλεισίματος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων , το οποίο και αντιστοιχεί στο υψηλότερο premium για εταιρεία του κλάδου μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των dot.com εταιρειών το 2000. Παράλληλα, μαρτυρίες κάνουν λόγο πως εφόσον η συμφωνία αποδώσει η Google θα καταβάλλει επιπλέον 2,5 δις .δολ
 
Φήμες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για «κλοπή» της Motorola μέσα από τα χέρια της Microsoft, με την οποία βρισκόταν κοντά σε συμφωνία για την προώθηση του λειτουργικού συστήματος Windows Phone.
 
Οι κινήσεις της Google μαρτυρούν πως μελλοντικά δε θα περιοριστεί στην υπηρεσία "ψαχτηριού" και software, αλλά ενδέχεται να προχωρήσει και στην κατασκευή δικών της συσκευών.
 
Ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του CEO της Google Larry Page, ο οποίος υποστηρίζει πως η πλατφόρμα Android θα παραμείνει ανοικτή (open source) για όλους, ενώ η Motorola θα συνεχίσει να υφίσταται σαν εταιρία, χωρίς έξτρα προνόμια σε σχέση με τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές συσκευών Android.
 
Η Google σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές έχει μόνο να κερδίσει από τη συμφωνία με τη Motorola, καθώς έχοντας στην κατοχή της μία εταιρεία με παράδοση στο hardware θα μπορέσει να προωθήσει το λειτουργικό της στα νέας τεχνολογίας tablet pc, όπου τα ipad έχουν προς ώρας την πρωτοκαθεδρία. Έτσι, θα μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικότερα μέσω αυτού του δίαυλου τις χρυσοφόρες, όπως δείχνει το παράδειγμα της  Apple, πωλήσεις μουσικής, εφαρμογών και βιβλίων.
 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: