Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Στα χέρια της κυπριακής αστυνομίας ο Βρετανός σφετεριστής περιουσιών

Την οκταήμερη προσωποκράτηση του Βρετανού, Gary Robb, υπόπτου για το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη της επαρχίας Κερύνειας, διέταξε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μετά από αίτημα της Αστυνομίας.
Ο 48χρονος μεταφέρθηκε χθες από το...
Λονδίνο στην Κύπρο, από ανακριτές του ΤΑΕ, οι οποίοι τον συνέλαβαν δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις κυπριακές Αρχές και της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου για έκδοσή του στην Κύπρο σχετικά με την υπόθεση.
Εναντίον του υπόπτου η Αστυνομία διερευνά συγκεκριμένα, αδικήματα που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομη είσοδο, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλο, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτη κατά την πώληση, απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κακόβουλη ζημιά σε δέντρα, καθώς και αδικήματα συγκάλυψης σε σχέση με την παράνομη κατοχή, χρήση, εκμετάλλευση και πώληση ακινήτων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε Ελληνοκύπριους, και βρίσκονται στο τουρκοκρατούμενο χωριό Κλεπίνη.
Πρόκειται για έκταση 273.800 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία 261.589 ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, 4.661 είναι κρατική γη και 7.550 ανήκουν σε Τουρκοκύπριους.
Ο ύποπτος φέρεται να διέπραξε τα αδικήματα από το 2004 μέχρι και σήμερα. Όπως λέχθηκε από τον εξεταστή της υπόθεσης, στις 18 Αυγούστου του 2004 η AGA Development LTD παρουσίασε σε δημοσιογράφους στην κατεχόμενη Κύπρο, τη «μακέτα» τουριστικού χωριού που θα χτιζόταν νοτιοδυτικά του χωριού Κλεπίνη, και θα περιελάμβανε 335 πολυτελείς κατοικίες. Οι πρώτες οικοδομικές εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2005, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε πωληθεί ήδη το 85% των κατοικιών.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με το «μητρώο εταιρειών» του ψευδοκράτους, τα διευθυντικά στελέχη της AGA Development LTD είναι ο ύποπτος και άλλα τρία πρόσωπα που διαμένουν στα κατεχόμενα.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης η Αστυνομία έχει μέχρι στιγμής λάβει 25 καταθέσεις και έχει επίσης παραλάβει μεγάλο αριθμό εγγράφων. Αναμένεται η Αστυνομία να προχωρήσει στη λήψη πέραν των 27 καταθέσεων και να γίνουν γραφολογικές εξετάσεις.
Ο δικηγόρος του υπόπτου, Γεώργιος Κουκουνής, απέρριψε τη θέση ότι ο πελάτης του είχε οποιαδήποτε σχέση με την AGA Development LTD.
Υποστήριξε ότι το αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση είναι καταχρηστικό και αδικαιολόγητο, επειδή, όπως είπε, δεν υπήρχε εναπομείναν ανακριτικό έργο για να διεκπεραιωθεί από την Αστυνομία.
Ανέφερε ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει το ανακριτικό έργο στο διάστημα από την έκδοση του πρώτου εντάλματος σύλληψης το 2007 μέχρι και την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης που εξέτιε ο ύποπτος στην Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, για άλλα αδικήματα που διέπραξε. Οφειλε δε η Αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Κουκουνή, να είχε καταχωρήσει σήμερα το κατηγορητήριο εναντίον του υπόπτου, ώστε να απαντήσει σήμερα στις κατηγορίες.
Ο κ. Κουκουνής είπε ακόμα ότι ο ύποπτος δεν θα μπορούσε να διαφύγει στις κατεχόμενες περιοχές καθώς βρίσκεται στην Κύπρο «αυτοβούλως», εφόσον δεν έφερε ένσταση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να τον εκδώσει στην Κύπρο. Δήλωσε δε ότι ο ύποπτος είναι έτοιμος να παραδώσει το διαβατήριο του στις Αρχές.
Από πλευράς του ο εξεταστής της υπόθεσης, και η κατηγορούσα Αρχή ανέφεραν ότι η κράτηση του υπόπτου ήταν αναγκαία καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει μάρτυρες και να καταστρέψει τεκμήρια. Λέχθηκε ακόμα ότι υπάρχει εναπομείναν ανακριτικό έργο, ενώ δεν θα μπορούσαν οι καταθέσεις να ληφθούν όταν ο ύποπτος εξέτιε ακόμα ποινή φυλάκισης στη Μεγάλη Βρετανία, για λόγους ορθής διερεύνησης της υπόθεσης.
Με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου που διεξάγει η Αστυνομία και τη συμπλήρωση του ποινικού φακέλου, αυτός θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Για την υπόθεση η Αστυνομία αναζητά ακόμα τρεις υπόπτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: