Στις περιοχές της Ρωσίας και του...
Καναδά κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την αποσύνθεση των οργανικών ουσιών, από την οποία απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα -του κυριότερου αέριου του θερμοκηπίου.
Οι πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία πέρυσι και φέτος προοιωνίζονται μια απότομη μεταβολή αυτής της κατάστασης τις επόμενες δεκαετίες.
Μια εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί έδωσε η πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τούνδρας στο Νορθ Σλόουπ της Αλάσκα στο ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι του 2010.
Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ως σήμερα στην αρκτική τούνδρα.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέαρμπανκς και του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εκτιμούν τώρα ότι η φωτιά απελευθέρωσε 2,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα -ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές της πόλης του Μαΐάμι.
Η ραδιοχρονολόγηση των εδαφών έδειξε ότι η μέγιστη ηλικία των οργανικών υλικών που κάηκαν ήταν 50 χρόνια.
Το περιστατικό ήταν ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι πυρκαγιές απουσίαζαν από την τούνδρα εδώ και 11.000 χρόνια, από το τέλος της εποχής των παγετώνων. «Ωστόσο η συχνότητα των πυρκαγιών αυξάνεται [τα τελευταία χρόνια] πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης» επισημαίνει η Σιντόνια Μπρετ-Χαρτ του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Αν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των πυρκαγιών παραμείνουν μεγάλα, από 80 έως 150 χρόνια, η τούνδρα θα έχει τον καιρό να ανακάμψει» εκτιμά η ερευνήτρια.
«Αν όμως αυτές οι πυρκαγιές αρχίσουν να εκδηλώνονται συχνότερα, ας πούμε μια φορά ανά δεκαετία, το τοπίο δεν θα μπορεί να ανακάμψει» προειδοποιεί.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου