επιμένουν στην απομάκρυνση στην απομάκρυνση του Άσαντ.
Το κείμενο, που είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση βίας κατά των πολιτών από τις συριακές Αρχές» τις οποίες καλούν να δείξουν στο μέλλον «σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ζητά επίσης τον άμεσο τερματισμό της βίας και καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις αντιποίνων και επιθέσεις εναντίον κρατικών κτιρίων.
Η φράση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμπεριλήφθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Ρωσία και άλλες χώρες οι οποίες ζητούσαν να τηρηθούν οι ισορροπίες. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθούν και από τα 15 μέλη του.
Οι διαφωνίες εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εμποδίσει ως σήμερα μία απόφαση για την κατάσταση της Συρίας.
Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο, έχουν εκφράσει στο παρελθόν και διαφωνίες καθώς άλλωστε διατηρούν στενές σχέσεις με τη Συρία. Παράλληλα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και ο Λίβανος, μη μόνιμα μέλη αυτήν περίοδο, έχουν επίσης εκφράσει τις διαφωνίες τους.
Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος, με δεδομένη και των ως τώρα αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξει σε μία απόφαση για τη Συρία, εξετάζει τρόπους για να αυξήσει την πίεση κατά της χώρας και του προέδρου της Μπασάρ Αλ-Άσαντ. «Η Συρία θα ήταν καλύτερο μέρος χωρίς τον πρόεδρο Άσαντ», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ την Τετάρτη.
Άρματα μάχης στους δρόμους της Συρίας
Πληροφορίες από τη χώρα ανέφεραν ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε μεγάλα αστικά κέντρα της Συρίας, όπως τη Χάμα (όπου τα θύματα της εξέγερσης των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τα 150), τη Χομς και τη Ντεράα.
Ακόμη, το κρατικό πρακτορείο Sana μετέδωσε σήμερα ότι "το Κοινοβούλιο
συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή για να εξετάσει θέματα που αφορούν το κράτος
και τους πολίτες» χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου