Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Guardian: Η κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Με την ελληνική κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να πέφτουν, η βρετανική εφημερίδα Guardian, απαντά σε ερωτήσεις για τα αίτια της κρίσης που θα...
μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και εξηγεί για ποιους λόγους η Ελλάδα βιώνει την συγκεκριμένη κατάσταση .
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ένα πακέτο διάσωσης, τότε γιατί εξακολουθεί να υπάρχει κρίση;
Στην Ελλάδα χορηγήθηκε δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ, μόλις ένα χρόνο πριν. Αυτό συμφωνήθηκε μετά που οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει τα χρέη της, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε με περικοπές στον ευρύτατο δημόσιο τομέα, για να μειώσει το έλλειμμά της στα επιτρεπτά όρια. Όμως, μόλις ένα χρόνο μετά, η εικόνα μετατράπηκε σε αρκετά δυσοίωνη: το πρόγραμμα λιτότητας έπληξε την οικονομική ανάπτυξη και αύξησε την ανεργία απότομα. Η Ελλάδα έχει χάσει μέρος των οικονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης, πυροδοτώντας νέο γύρο περικοπών.
Περισσότερα στο newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: