Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να επισφραγίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην Πέμπτη και την...
Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στόχος του Ζάγκρεμπ είναι να περάσει τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 και να καταστεί το 28ο μέλος της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

«Υπό το φως της προόδου που έχει επιτευχθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2011» αναφέρεται σε σχετικό προσχέδιο απόφασης που κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και το επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Κροατία ελπίζει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013. Οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις συνάντησαν εμπόδια στο παρελθόν εξαιτίας των ανησυχιών της Ευρώπης σχετικά με τη αδυναμία πάταξης της διαφθοράς, καθώς και τη διστακτικότητα της χώρας να συμφιλιωθεί με το ρόλο της στους πολέμους της δεκαετίας του '90 στα Βαλκάνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ να κλείσει τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί το 2013 στην Ένωση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: